Za podobne povoljno: Stan Službe za zapošljavanje od 59 kvadrata za 13 KM mjesečno

E. H.
Za podobne povoljno: Stan Službe za zapošljavanje od 59 kvadrata za 13 KM mjesečno
Problem kupovine ili iznajmljivanja stanova u Bosni i Hercegovini je itekako izražen, no dok mnogi mladi ljudi imaju problem s rješavanjem tog problema, pojedinci za minimalan novac uspijevaju pronaći takve stambene objekte.

Naime, pojedini stanovnici Zeničko-dobojskog kantona za svega 12,98 KM mjesečne kirije uspijevaju dobiti stanove, i to one koji su praktično u vlasništvu države, odnosno Službe za zapošljavanje ZDK-a.

Podaci su otkriveni nakon što je iz ove Službe stigao odgovor na pitanje zastupnika u Skupštini ZDK-a Damira Jukića te je mnoge stanovnike ovog kantona iznenadila informacija da jedan njihov sugrađanin dobiva stan površine 59 metara kvadratnih za svega 0,22 KM mjesečne kirije po metru kvadratnom.

"Ja sam postavio to pitanje u Skupštini te ću i dalje zahtjevati odgovore na ovakve stvari, ali na građanima je da procijene i sami odluče koliko je ovo zaista apsurdno", kazao je zastupnik Jukić.

Poznate su također i informacije da su pojedini stanovnici ZDK-a uspjeli otkupiti neke stanove od Službe za zapošljavanje, te su za njih izdvajali mnogo manje u odnosu na realnu cijenu nekretnina u BiH. Tako su Vesilović Zijad i Sehadet Hadžić uspjeli kupiti stanove površine 53 i 39 metara kvadratnih, za isti iznos - 23.867 KM.

"Znam da postoje stanovi koji se izdaju, ali se oni već odavno vode kao takvi, ne samo posljednjih godinu-dvije, nego sigurno nekih pet-šest godina. Ne mogu vam reći ništa konkretno, jer nisam upoznat s tim ugovorima, ne znam ni o kojim stanovima je riječ, ali znam da postoje stanovi i da su postojali neki ranije koji su prodani u Zagrebu i Beogradu čak", kazao nam je vršilac dužnosti direktora Službe za zapošljavanje ZDK-a Anto Pešić.

Dodao je kako je upravo na početku njegovog mandata Služba dostavila odgovor na zastupničko pitanje, ali budući da su ti ugovori pod zaštitom ličnih podataka, potreban je kvalitetan razlog i inicijativa van Službe kako bi se ovi ugovori revidirali.

No, jedno je sigurno, dok studenti mjesečno izdvajaju gotovo 300 KM kako bi koristili jedan stan, pojedinci u našem društvu imaju povlasticu da te stanove koriste za 13 KM, što dovodi do pitanja kakve na osnovu kojih kriterija je moguće dobiti ovakve povlastice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije