Banjalučani istrajni: Bh. vozači i danas blokirali ceste zbog poskupljenja goriva

Radiosarajevo.ba
Banjalučani istrajni: Bh. vozači i danas blokirali ceste zbog poskupljenja goriva
Foto: Nezavisne novine / Treći dan protesta zbog goriva u Banjoj Luci
Blokadom Prijedorske petlje u Banjoj Luci treći dan zaredom, od 17 sati, više vozača automobila zaustavilo je saobraćaj u znak protesta zbog poskupljenja goriva.

Ratko Marić iz Gradiške, rekao je da je došao iz Gradiške samo zbog protesta, prenose Nezavisne novine.

"Došao sam podržati ovaj protest u Banjoj Luci, jer se moramo svi zajedno boriti za nize cijene goriva", rekao je Marić.

Policija je izašla na ulice kako bi zapisivala i slikala registracije tablica automobila koje se nalaze na ulicama, što je naišlo na negodovanje okupljenih građana. Propuštena su tri vozila Hitne pomoći koja su se našla na putu.

U više navrata došlo je do verbalne prepirke između protestanata i onih koji su se slučajno našli zaustavljeni u blokadi, a ne podržavaju proteste. Sandra A., iz Banjaluke, kaže da je na protest došla kako bi promjenili trenutno stanje sa cijenom goriva.

"Cijene goriva su preskupe i treba ovdje da živimo, a ne samo da preživljavamo. U Njemačkoj mogu da kupe 4.000 litara goriva, a izračunajte koliko mi možemo", rekla je Sandra A.

Ovom prilikom Draško Stanivuković, odbornik u Skupštini grada Banja Luka, simboličnim farbanjem dijela ograde Prijedorske petlje zajedno sa učesnicima protesta, je pokazao kako novac od akciza (300 milona KM) predviđen za bolju infrastrukturu nije upotrebljen u te namjene, u čemu su ga podržali i ostali učesnici protesta.

"Pare od akciza ne idu gdje bi trebalo, svaku inicijativu gradjana oni nazivaju revolucijom. Nećemo odustati dok ne sniže cijene goriva" rekao je Stanivuković.

Dodao je da novac od akciza treba ulagati u saobraćajnu infrastrukturu, te zbog toga su simbolično farbali ogradu na Prijedorskoj petlji. Najavio je još veće mjere, proteste sa više ljudi i boljom organizacijom sve dok se ne smanje cijene goriva.

Kada je riječ o ostalim gradovima, kao što su Sarajevo, Mostar, Tuzla, Zenica ili Jelah, u kojima su prethodnih dana održavani protesti, danas je situacija mirna, te se saobraćaj odvija neometano. Ipak, razlog tome može biti najava federalnog ministra Zlatana Vujanovića, koji je istaknuo da će gorivo pojeftiniti do kraja sedmice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije