Salkić: Uzalud borba u odbrani od agresije, ukoliko naša ognjišta budu zarasla

Fena
Salkić: Uzalud borba u odbrani od agresije, ukoliko naša ognjišta budu zarasla

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas je u mjestu Kljuna kod Nevesinja, prisustvovao obilježavanju 27. godišnjice zločina nad Bošnjacima tog kraja.

Salkić se tokom manifestacije obratio prisutnima, te položio cvijeće na šehidsko spomen - obilježje i odao počast žrtvama.

salkic_nevesinje_AA_04.jpg - undefined

Foto: Anadolija

Po podacima udruženja, u junu i julu 1992. godine na teritoriji Nevesinja ubijeno je 305 Bošnjaka i 14 Hrvata. Među ubijenim bilo je 26 djece. Nesrpsko stanovništvo Nevesinja pretrpjelo je i progon, zatočenja, silovanja. Brojne žrtve su pronađene u masovnim grobnicama i jamama, a porodice još tragaju za 120 njihovih najmilijih. Za te stravične zločine su procesuirane samo dvije osobe, saopćeno je iz Kabineta entitetskog potpredsjednika.

"Obaveza nas preživjelih je da radimo na njegovanju kulture sjećanja i da ne dozvolimo da se zaborave zločini koji su počinjeni nad nama i koji se čine u kontinuitetu. Nemamo pravo zaboraviti zločine koji su počinjeni nad našim narodom. Nemamo pravo na to zbog budućih generacija. Važno je da istrajavamo i opominjemo, da upozoravamo i da pozivamo nadležne institucije da rade svoj posao", naveo je Salkić.

salkic_nevesinje_AA_02.jpg - undefined

Foto: Anadolija

Neshvatljivo je, dodao je, da još 120 civilnih žrtava Nevesinja nije pronađeno, kao i da su samo dvije osobe procesuirane za zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u Nevesinju.

"Mi nećemo zaboraviti nijednu žrtvu koja je ubijena od onih, koji su pokušali da podijele ovu zemlju. Nažalost, danas su žive ideologije ili postoje sljedbenici zločinačkih ideologija iz prošlosti, koje su pokušavale nanijeti zlo, podijeliti i uništiti ovu zemlju. Ti sljedbenici danas postoje u političkom životu Bosne i Hercegovine. Toga trebate biti svjesni", istakao je Salkić i ukazao je na značaj povratka jer je "uzalud naša borba u odbrani od agresije i sa istoka i sa zapada, ukoliko naša ognjišta budu zarasla, napuštena i zaboravljena u ovom dijelu naše domovine Bosne i Hercegovine".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije