Salkić u Srebrenici pozvao vlasti RS-a da odustanu od referenduma

Anadolija
Salkić u Srebrenici pozvao vlasti RS-a da odustanu od referenduma
U Srebrenici je danas održan sastanak koji je organizovao Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske povodom odluke o sprovođenju referenduma o danu Republike Srpske, 9.januaru.

Sastanku koji je održan u Kulturnom centru u Srebrenici je prisustvovao veliki broj zvaničnika i bošnjačkih predstavnika raznih nivoa vlasti, kao i predstavnika nevladinih organizacija i međunarodnih organizacija.

Sastankom u Srebrenici je predsjedavao Ramiz Salikić, potpredsjenik RS iz reda bošnjačkog naroda, koji je istakao da je odluka o sprovođenju referenduma neprihvatljiva za bošnjački narod.

"Smatramo da je pitanje referenduma riješeno odlukom Ustavnog suda BiH i da se na ovaj način samo vrši pritisak na ovaj sud", rekao je na početku svog obraćanja potpredsjednik Republike Srpske, Ramiz Salkić.

Salkić je u svom obraćanju pozvao predstavnike Narodne skupstine RS da odustanu od svoje odluke o sprovođenju referenduma.

"Takođ pozivamo i sve druge građane Republike Srpske, posebno Bošnjake, da ne izađu na ovaj referendum koji je antidejtonski i antiustavni čin koji vodi u anarhiju. Ukoliko dođe do ovog referenduma za očekivati je da ćemo imati još referenduma na različite teme i na različitim nivoima", kazao je Salkić.

Sa sastanka je poslana i poruka visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku da ne radi svoj posao.

"Mi ga ne molimo, mi pozivamo Visokog predstavnika da donese odluku kojom će poništiti odluku Narodne skupštine Republike Srpske", rekao je Ramiz Salkić.

Salkić je pozvao predstavnike vlasti Republike Srpske na dogovor oko izbora novog datuma za Dan Republike jer, kako je rekao, 9. Januar nije prihvatljiv za Bošnjake.

Istakao je također da poslanička grupa "Domovina" neće pokretati pitanje povlačenja odluke Narodne skupštine RS jer ne postoje tehnički uslovi za tako nešto.

Salkić je najavio održavanje ovakvih sastanaka i u drugim gradovima Republike Srpske na kojim će se raspravljati i o nekim drugim pitanjima.

Sastanaku koji je održan iz zatvorenih vrata prisustvovalo je oko 200 pozvanih zvaničnika lokalnog, entitetskog i državnog nivoa, ali istom nije prisustvovao načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković niti neko od predstavnika partije SDP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije