Salkić: Tužilaštvo BiH treba tragati za počiniocima zločina, a ne ravnotežom

Fena
Salkić: Tužilaštvo BiH treba tragati za počiniocima zločina, a ne ravnotežom
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ramiz Salkić

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić očekuje od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da ne traga za ravnotežom, već za počiniocima zločina, te za istinom i pravdom.

Ukazao je da progon onih koji su stali na branik svog naroda i svojih ognjišta, nije put ka istini i pravdi.

Salkić također očekuje od Tužilaštva da odgovori zašto su zločini nad Bošnjacima u Zvorniku, Foči, Bratuncu, Višegradu, Bijeljini, Prijedoru, Osmacima, Vlasenici i drugim mjestima, ostali nekažnjeni.

Podsjeća da se posljednjih mjeseci putem pravosudnih institucija pokušava osigurati reciprocitet u sudskim procesima za ratne zločine.

"Indikativno je da se putem nekih zaštićenih svjedoka pokušava kreirati historija na bazi iskrivljenih činjenica. Pokušava se presuđeni genocid nad Bošnjacima 'zaštićene zone' UN Srebrenica dovesti u kontekst posljedice navodnih bošnjačkih zločina iz 1992. godine. Istina je da su Bošnjaci Bratunca ubijani od polovine aprila 1992. godine i da su početkom maja svi protjerani i odvedeni u logor u osnovnoj školi 'Vuk Karadžić', a više stotina njih je ubijeno. Do danas gotovo da niko nije odgovarao za te zločine", upozorio je Salkić.

Istina je, napominje, da su Bošnjaci Vlasenice u istom periodu završili u logoru Sušica ili su protjerani, a više stotina je također ubijeno.

"Danas imamo veoma malo presuda za te gnusne zločine", ističe Salkić.

Bošnjaci Zvornika su u istom periodu zatvarani u logore u Zvorniku, protjerivani su, a više od 1.000 njih je ubijeno.

Salkić napomninje da nema ni dovoljno adekvatnih presuda za organizatore i počinioce tih zločina.

Zaključuje da je stoga politika Tužilaštva Bosne i Hercegovine, da traži ravnotežu u procesuiranju ratnih zločinaca, politika koja je suprotstavljena ideji istine i pravde u ovom slučaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije