Salkić: Stavljanjem van snage Izvještaja o Srebrenici prekršen ustav RS

AA
Salkić: Stavljanjem van snage Izvještaja o Srebrenici prekršen ustav RS
AA / Ramiz Salkić

Vlada bh. entiteta RS-a je stavljanjem van snage Izvještaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, koji je usvojen 2004. godine, prekrišila ustav. 

Izvještaj je stavljen van snage pozivajući se na zasjedanje NS RS-a, čime je prekršen Ustav entiteta i ustavna proceduru donošenja zakona i drugih akata u zakonodavnim tijelima entiteta, izjavio je  na tribini u Modriči potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić.

Salkić je naglasio da zaključci koje je usvojila NS RS-a još uvijek nisu stupili na snagu, jer se o njima nije očitovalo Vijeće naroda u Ustavu predviđenoj proceduri.

Na ovaj način, dodao je, Vlada želi da obaveže Ustavni sud entiteta da mora pratiti stavove Vlade RS-a. Istovremeno, ovakvim ponašanjem, vlada u odlasku želi trasirati put novoj vladi kako da se ponaša i u kojem pravcu mora da djeluje.

"Potpuno je pogrešno razmišljanje nekih domaćih i međunarodnih zvaničnika da je ovo predizborno djelovanje Milorada Dodika, njegove vlade i skupštine. Ovo je nastavak strateškog djelovanja vlasti ovog entiteta na realizaciji strateških ciljeva od 9. januara 1992. godine mirnodopskim metodama. Cilj ove vlasti je stvaranje ambijenta nemoguće države sa konačnim ciljem podjele Bosne i Hercegovine. Zbog toga i šire nacionalizam, netrpeljivost, mržnju i provode završnu fazu genocida, koja uključuje negiranje zločina, umanjivanje broja žrtava, veličanje i nagrađivanje ratnih zločinaca i vrijeđanje žrtava. Vlast u ovom entitetu godinama provodi sistemsku diskriminaciju nesrba uključujući i kršenje međunarodnog prava, osporavajući Bošnjacima naziv jezika i obrazovanje na maternjem bosanskom jeziku", rekao je Salkić.

On je naveo da je krajnje vrijeme da domaće pravosudne institucije poduzmu korake predviđene domaćim zakonima za širenje vjerske i nacionalne mržnje, nepoštivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i drugih sudova, negiranje genocida, ugrožavanje mira i nepoštivanje Ustava entiteta i države Bosne i Hercegovine.

"Krajnje je vrijeme da predstavnici međunarodne zajednice naše i države, ali i prijatelji Bosne i Hercegovine, poduzmu korake izolacije i kažnjavanja institucija i pojedinaca u bh. entitetu RS, koji ne poštuju presude domaćih i međunarodnih sudova, negiraju genocid i veličaju ratne zločince, šire mržnju, krše međunarodno pravo, koji ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum i mir u Bosni i Hercegovini. Sve ove korake treba poduzeti dok nije kasno za sve građane ove zemlje, jer ova vlast, na čelu sa Miloradom Dodikom, spremna je učiniti puno više, nego što mi možemo i zamisliti, a potpomognuta je faktorima izvan Bosne i Hercegovine, izjavio je potpredsjednik Salkić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije