Salkić: Na gradnji Bloka 7 angažirat ćemo i domaće kompanije

O. Kavazović
Salkić: Na gradnji Bloka 7 angažirat ćemo i domaće kompanije
FOTO: Fena / Salkić: Potrebno osigurati energetsku neovisnost

Na prvoj redovnoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH data je garancija na kredit Elektroprivrede kod izvozno-uvozne banke Kine za izgradnju Bloka 7 na TE Tuzla.

Ovime je stavljena tačka na pripremu radova na Bloku 7 TE Tuzla, a izvršni direktor za investicije EPBiH Senad Salkić je za Radiosarajevo.ba kazao kako tek sada kreće posao oko izgradnje.

„Ovo je velik projekat i mi smo svoj dio posla, kada se radi o pripremi projektne dokumentacije i nabavljanja potrebnih dozvola, završili. Na Parlamentu je bilo da to usvoji i to je jučer završeno. Sada kreće pravi dio posla, a početak izgradnje očekujemo u naredna tri ili četiri mjeseca“, istakao je Salkić.

Po njegovim riječima, izgradnja termobloka 7 u TE Tuzla ukupne snage 450 megavata osigurat će kontinuitet proizvodnje električne energije u narednih 40 godina, kao i eksploatisanje uglja i energetsku nezavisnost u smislu proizvodnje električne energije u Federaciji BiH u istom tom periodu. Komentirao je i navode spora sa evropskom energetskom zajednicom

„Što se tiče bojazni koje su iskazane na sjednici, naravno ne bezrazložno i utemeljeno na nekim informacijama koje smo dobijali iz Energetske zajednice, ništa ne treba uzimati bezazleno, ali u svakom slučaju mi smatramo da je ovaj projekat dosad proveden u skladu sa svim procedurama i svim zakonima i da ćemo u postupku koje budemo vodili pred Energetskom zajednicom kao i dosad pokazati da ovaj projekt prati tečevine EU i da neće biti nikakvih posljedica po Federaciju BiH“, naveo je Salkić.

Salkić je istakao kako će prilikom radova biti korištena najmodernija oprema, a da će na izgradnji biti angažirane i domaće kompanije.

"Oprema na bloku, srce bloka, turbina, generator i kotao bit će evropska oprema, i koristit će se najsavremenije dostupne tehnologije. Za sve poslove koje budu mogle raditi domaće kompanije, svakako ćemo tražiti od naših kineskih partnera, da na radovima angažujemo domaće kompanije", istakao je Salkić 

Salkić je također komentirao i problem oko izgradnje HE Vranduk.

„Izgubili smo dosta vremena u sporu sa Strabagom i pokušaju da se projekat nastavi. Obzirom da nije došlo do sporazumnog nastavka mi smo sada u arbitraži sa Strabagaom, a od samog projekta nećemo odustati i njegovu realizaciju ćemo nastaviti u što skorije vrijeme.“ kazao je Salkić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije