Safet Softić izabran za predsjednika Sabora Islamske zajednice u BiH

Radiosarajevo.ba
Safet Softić izabran za predsjednika Sabora Islamske zajednice u BiH
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Safet Softić

Zamjenik predsjedavajućeg Kluba zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDA Safet Softić izabran je ponovo za predsjednika Sabora Islamske zajednice u BiH, najvišeg predstavničkog i zakonodavnog tijela IZBiH.   

Piše: F. V.

U Sarajevu se inače danas održava konstituirajuća sjednica Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na kojoj je izabrano rukovodstvo ovog najvišeg predstavničkog tijela IZ u BiH. 

Osim Softića, za dvojicu potpredsjednika izabrani su: Edhem Bičakčić, bivši federalni premijer i, također, raniji predsjednik Sabora IZBiH, te Mirza Šabić iz Islamske zajednice RH. 

Safet Softić je rođen 6. novembra 1965 u Podgorju, općina Banovići. Nakon diplomiranja na Filozofskom fakultetu u Sarajevu zaposlio se u IZ na mjestu Imama, a kasnije i glavnog Imama u Medžlisu IZ u Banovićima. U periodu 1996.-1998. godina obnašao je funkciju ministra bez portfelja u Vladi Tuzlanskog kantona, a u periodu od 1998.-2000, funkciju šefa kabineta predsjednika TK. Za predsjednika sabora IZBiH Safet Sotić je biran i 2011. godine. Na dužnosti je bio do 2015. godine, kada je izabran Hasan Čengić.

Za sekretara Sabora imenovan je Faruk Hašimović

Osim Softića, u kombinacijama za predsjednika Sabora IZBiH bio je i Mirsad Mujić, direktor kompanije BH Pošte.  

U nastavku zasjedanja koje traje tokom dana bit će održana prva redovna sjednica na kojoj će se razmatrati više tačaka dnevnog reda među kojima su izvještaji o radu i financijski izvještaji organa Islamske zajednice za 2018. godinu.

Na sjednici je 87 sabornika izabralo novog predsjednika. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije