SAD i Velika Britanija o Višegradu: Užasnuti smo, očekujemo reakciju vlasti

Radiosarajevo.ba
SAD i Velika Britanija o Višegradu: Užasnuti smo, očekujemo reakciju vlasti
Foto: Armin Durgut/Pixsell / Četnici na Draževini

Stigle su osude današnjih dešavanja u Višegradu iz ambasada Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Nakon postrojavanja Ravnogorskog pokreta u Višegradu prvi se oglasio Matt Field, ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

"Šokiran sam prizorima iz Višegrada. Sigurno su mnogi u BiH uznemireni. Nadam se da će vlasti detaljno istražiti. Govoru mržnje nije mjesto u savremenom društvu. Krajnje je vrijeme za okretanje ka budućnosti, uz uzajamno poštovanje", napisao je Field na Twitteru.

Na zvaničnom Twitter profilu ambasade SAD stoji sljedeća poruka:

"Užasnuti smo izvještavajima o nacionalističkoj retorici tokom današnjeg događaja u Višegradu. Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo. Očekujemo od relevantnih institucija da preduzmu potrebne korake, pozabave se ovim prijetnjama i pozovu na odgovornost", stoji u poruci ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Šef delegacije EU za Bosnu i Hercegovinu - Lars-Gunnar Wigemark također je osudio dešavanja u Višegradu.

"Današnji uznemirujući događaji u Višegradu koji glorifikuju nasilje i potiču mržnju samo udaljavaju multietničku BiH i cijelu regiju od pomirenja i EU principa vrijednosti i tolerancije", napisao je Wigemark.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije