S bh. tržišta povučena hrana za novorođenčad Novalac CC

Radiosarajevo.ba
S bh. tržišta povučena hrana za novorođenčad Novalac CC
Poduzeće Medis povuklo je s tržišta BiH proizvode Novalac CC za novorođenčad zbog "vjerovatno neadekvatnog sadržaja estera masnih kiselina /3-MCPD, glicidil ester/, koji je utvrđen u analizi.
Iz poduzeća Medis saopćili su da su kao distributer proizvoda Novalac preventivno povukli s tržišta BiH mliječnu formulu Novalacc CC, serija 45405, rok upotrebe do 23. septembra 2018. godine proizvođača UP Medi-Europa SA, porijeklom iz Francuske.

Esteri masnih kiselina nastaju u proizvodnji biljnih masti i ulja te su prisutni u skoro svim termički obrađenim namirnicama koje sadrže biljne masti, između ostalog i u mliječnim formulama za novorođenčad.

Biljna ulja prisutna su u mliječnim formulama za novorođenčad jer su najsličnija masnoći u majčinom mlijeku.

Prehrambena industrija, Svjetska zdravstvena organizacija, Europska agencija za sigurnost hrane i druge institucije koje se bave proizvodnjom hrane i njenom regulacijom, već decenijama proučavaju utjecaj tih spojeva na ljudsko zdravlje, ali o tome nemaju jedinstveno mišljenje.

"Da bi se isključile bilo kakve moguće negativne posljedice za zdravlje, savjetujemo da kupci ne upotrebljavaju proizvod Novalac CC, serija 45405, rok upotrebe do 23. septembra 2018. godine", navodi se u saopćenju.

Kupci mogu vratiti proizvod ove proizvodne serije u apoteku i novac će im biti vraćen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije