Ružica Jukić "otkrila" tajni plan rušenja VSTV-a BiH

Radiosarajevo.ba
Ružica Jukić "otkrila" tajni plan rušenja VSTV-a BiH
Foto: Radiosarajevo.ba / Ružica Jukić

Ovih dana, „došla“ je do mene informacija, o planu pojedinih ambasada, da gospodin Memić održi sastanak sa glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić, dana 14. oktobra 2019., a nakon toga da održi proteste i da se kaže da je za sve krivo Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV), napisala je jučer na svoma Facebook profilu potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić.

Glavna tužiteljica BiH danas se sastala sa Murizom i Arijanom Memić

„Zatim da će gospodin Reinhard Priebe, nezavisni ekspert Europske unije, dostaviti izvješće, koje će biti loše po pravosuđe, te da će zajedno sa Američkom ambasadom tražiti od gospodina Incka da iskoristi Bonske ovlasti prema VSTV-u tj. da raspusti njegove članove. Voljela bih da je ova informacija laž. No da li znaju oni, koji su napravili ovakav plan (pod uvjetom da je ovo istina), da upravo ruše državnu instituciju, a što predstavlja kazneno djelo. Raspadne li se VSTV, ja tvrdim da će se i ostale institucije na razini BiH raspasti“, kazala je Jukić.

Dodala je da je nevjerojatno da je EU pohvalila jedino VSTV BiH, tj. da je jedina institucija koja je uskladila svoje pravne akte sa preporukama europskih stručnjaka, a da nakon toga ospe paljbu po zadnjem sazivu VSTV-a.

Pri tome štiteći zakonodavnu i izvršnu vlast, koji već godinu dana nisu formirali vlast, te što se u Mostaru ne mogu da provedu izbori, te što su doveli do propasti brojna poduzeća, te što brojni radnici imaju minimalnu plaću, sa kojom mogu samo životariti i zbog čega napuštaju Bosnu i Hercegovinu. Mogla bih do sutra nabrajati što su sve učinili oni iz zakonodavne i izvršne vlasti, da ova država ne funkcionira. Također Europska unija je zabranila VSTV-u, da obavlja intervjue po starim pravilnicima, te nam je trebalo oko osam mjeseci da uskladimo sve te pravilnike po preporukama europskih stručnjaka“, istakla je Jukić.

Poručila je da je ovaj saziv VSTV otvrio svoje sjednice za javnost, po pereporukama stručnjaka iz Europske unije, iako u njihovim državama to nije otvoreno za javnost.

Pojedini predstavnici ambasada, agresivno nastupaju u želji da se imenuju pojedini nositelji pravosuđa za glavne tužitelje, a čime su jasno manifestirali miješanje u rad VSTV i sigurno izašli iz mandata, zbog kojeg su i poslani u ovu državu. Jasno je, tko u svemu ovome, ima umješane svoje prste. Gospodin Šemsudin Mehmeović je javno rekao da su Bošnjaci izgubili kontrolu nad državnim pravosuđem. Znači dok je bila predsjednica Meddžida Kreso, Bošnjaci su imali kontrolu nad pravosuđem. Ja bih rekla, da nisu imali svi Bošnjaci kontrolu nad pravosuđem, nego Bošnjaci iz SDA stranke i to ne svi. Dobro je poznato tko su moćni Bošnjaci iz SDA stranke. Sigurna sam da sada izaberemo nekog Bošnjaka za Glavnog tužitelja tužiteljstva BiH, koji je blizak SDA, da bi sve priče o VSTV-u prestale“, smatra Jukić.

Prema njenim riječima, pred izbore njoj je jedan političar rekao da ona stranka, koja ima svog glavnog tužitelja, dobija na izborima.

Bila sam šokirana. Mnogi Bošnjaci neznaju, da nije istina da su Bošnjaci izgubili pozicije u pravosuđu na razini BiH. Naime, bivša predsjednica suda BiH Meddžida Kreso je bila 12 godina predsjednica suda BiH, bivši glavni tužitlj Goran Salihović je bio glavni tužitelj tri godine, na mjestu glavnog stegovnog tužitelja bio je Arben Murtezić. Hrvati osam godina nisu imali ni jednu poziciju na razini BiH, nego su se njihova mjesta zamjenivala onim iz reda Ostalih. Nadalje ravnatelj (direktor) i zamjenik ravnatelja (direktora ) Sekretarijata VSTV su Bošnjaci. To su sve jake i moćne pozicije. Sada je glavna stegovna tužiteljica Bošnjakinja. Ono što je glavni tužitelj za građane, to je glavni stegovni tužitelj za BiH pravosuđe. Prema tome, zanemarivati ovu funkciju je besmisleno“, istakla je Jukić.

Jukić je istakla da je traženo da Hrvati dobiju ovu funkciju, a Bošnjaci glavnog tužitelja, na što nisu pristali očito članovi vijeća Bošnjaci, jer pretpostavljam da su se nadali da će dobiti i mjesto glavnog tužitelja.

„Ova rukovodna mjesta, nisu Ustavom BiH pozicionirana, tako da nema nitko pravo da nam spočitava izbor rukovodnih pozicija, ali naravno da je potrebno voditi računa da nositelji pravosuđa iz svih naroda napreduju i budu zastupljeni na tim funkcijama. Ja sam za profesionalce, koji će svoju funkciju obavljati sukladno Ustavu i zakonu, a ne po diktatu političkih stranaka. Jasno je da ovakavi zakoni, koji su na snazi , štite optuženog, dok oštećeni ne može tražiti ni delegiranje drugog tužiteljstva ( npr. kada je oštećeni u zavađi sa glavnim tužiteljem ili tužiteljm), jer dobije odgovor od Federalnog tužiteljstva da oštećeni nije stranka u postupku i da ne može to tražiti. Da, oštećeni po ovom zakonu nema nikakiva prava, ali oštećenog treba da zastupa upravo tužitelj. No kako će oštećenog zastupati tužitelj ili glavni tužitelj, ako je on sa njime u zavađi“, poručila je Jukić.

Prema njenim riječima, VSTV je tražio da zakonodavna vlast izmjeni par odredaba zakona tj. da oštećeni ima pravo da nastavi postupak po privatnoj tužbi u slučaju odustanka tužitelja od istrage.

„Ovom odredbom, bilo bi onemogućeno tužiteljima da zatvaraju slučaj, tamo gdje ima dokaza, jer bi oštećeni sam nastavio postupak, koji bi svoj epilog našao na sudu. Sada nažalost postoje priče, da pojedini tužitelji obustavljaju istragu, iako postoje svi dokazi za podizanje optužnice. Zakonodavnoj i izvršnoj vlasti , očito odgovaraju sadašnje odredbe zakona. VSTV nema nadležnost da pregleda spise tužiteljstva, niti da daje bilo kakve instrukcije, kako će tužitelji raditi. Većina sudaca i tužitelja je izabrana od strane ranijeg saziva VSTV, pa prema tome ovaj saziv ne može odgovarati za ranije učinjene greške, ali smo otvoreni za sve dobronamjerne sugestije, jer smo svjesni da ima sudaca i tužitelja, koji ne zaslužuju da budu u pravosuđu. Evo recimo sudac Branko Perić, prvi predsjednik VSTV, čije je pisanje prevedeno gospodinu Reinhardu Priebeu, uporno proziva rukovodstvo vijeća, a zaboravlja da mi ne sudimo, niti postupamo kao tužitelji. Upravo je sudac Branko Perić pokazao kako se štite osobe izvršitlji kaznenih djela“, smatra Jukić.

Poručila je da postoji prijava, koja je njoj dostavljena, da je sudac Perić za jednog optuženog dilera droge iz RS-a, izrekao kaznu zatvora ispod zakonskog minimuma, te mu izrekao kaznu zatvora od jednu godinu, a nakon toga, umjesto zatvora izrekao mu novčanu kaznunu iznosu od 5.000 KM, umjesto 36.000 KM.

„Dostavljeno je i rješenje. U dopisu je navedeno da ima još mnogo takvih slučajeva. Šta reći na ovo? To je taj sudac, kojeg je OHR postavio na mjesto prvog predsjednika VSTV iz reda osnovnog javnog tužiteljstva, da bi on sam sebe i još nekoliko kolega izabrao za suca u sud BiH. Sjednice tog saziva vijeća, kojim je presjedavao sudac Branko Perić, su bile zatvorene za javnost i tko zna šta se sve krije iza tih zatvorenih sjednica. To je sudac, koji ima cjene rada trice, iako je radio uglavnom na potvrđivanju optužnica. To je taj sudac koji gospodinu Reinhardu Priebeu plasira svoju 'istinu' o radu ovog saziva VSTV", zaključila je Jukić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije