Ružica Jukić: Nikad nisam rekla da su Nezirović i Perić trećerazredni službenici

E. H.
Ružica Jukić: Nikad nisam rekla da su Nezirović i Perić trećerazredni službenici
Foto: Dženan Kriještorac / Sjednica VSTV-a

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Milan Tegeltija je pozvao članove Vijeće da na sjednicima tokom rasprava budu odmjereni zbog javnosti koja sluša, jer se iz ružnih riječi svašta može izvući kao argument.

"Moramo se prije svega posvetiti radu i unapređenju pravosuđa u njegovom suštinskom smislu. Tu se podrazumijeva i snažna saradnja sa našim partnerima. Izloženi smo agresivnoj kampanji koja se najviše usmjerava na mene kao predsjednika, a potom i prema ostalim članovima", kaže Tegeltija.

Podsjetio je prvo na medijska pisanja o izboru glavne tužiteljice Okružnog tužilaštva u Doboju, pa na arbitražu, a potom i pisanja o
imovinskim kartonima.

U toku dalje rasprave Ružica Jukić, potpredsjednica VSTV-a podsjetila je na prošlu sjednicu na kojoj je od Gorana Nezirovića tražila da referira šta je bilo na sastanku u američkoj ambasadi, a kojoj je on prisustvovao sa sudijom Brankom Perićem, te glavnim tužiteljem
Tužilaštva TK Tomislavom Ljubićem.

"Rekla sam u prijemima ambasadama na kojima se ne pozivaju predsjednici, a pozivaju se neki trećerazredni službenici, mi smo urgirali već nekoliko puta", istakla je Ružica Jukić, te naglasila da ona nikada u životu ne bi omalovažila bilo kojeg člana Vijeća i nositelja pravosuđa da mu kaže da je on službenik.

Dalje tvrdi da je to rekla i u izjavi medijima, ali je njena izjava isječena, te predlaže da se ubuduće svako davanje izjava u VSTV-u snima.

Pojašnjava da je rekla da takve stvari ne idu od ambasadora, već uglavnom od uposlenika u ambasadama.

"Nije tačno da sam rekla da su moje kolege trećerazredni službenici i to sam napisala i na svom Facebook profilu koji je otvoren za javnost", naglasila je Jukić.

Ljubić je uputio zahtjev VSTV-u u kojem je tražio njeno izuzeće o kojem će se odlučiti na sjednici krajem maja.

Ružica Jukić tvrdi da je sama tražila da se izuzme iz procesa za izbor glavnog tužitelja Tužilaštva TK.

"E-mail koji je objavljen dokazuje upravo da sam ja tog tužitelja podržavala. Ni u jednom momentu ja protiv tog kandidata nisam ništa imala. Ja nisam protežirala drugu kandidatkinju', tvrdi Jukić.

Tegeltija je dalje kazao da se na potpredsjednicu VSTS-a vrši agresivni medijski napad.

"Svako može da kritikuje bilo koga. Opravdane i na moj račun i na ostale, podržavam. Napadi na Ružicu Jukić su često kritizerski, a ne kritičarski", smatra Tegeltija.

Goran Nezirović, član Vijeća kazao ne da ne znam da li je trećerazredni službenik, ali da zna da iz sjednice u sjednicu VSTV pokazujemo kao da želi poslati poruku da su trećerazredni sastav vijeća.

"Siguran sam da nismo, ali da dokažemo da to nismo, treba da drugačije radimo. Ova institucija je važnija od bilo kojeg sadašnjeg člana Vijeća. Važnija je od svih bivših članova VSTV-a, a i svih onih novih, za koje se nadam da će uskoro da nas zamijene. Sačuvajmo instituciju i
kredibilitet", naglasio je Nezirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije