RS: Brašno će poskupiti početkom septembra

Radiosarajevo.ba
RS: Brašno će poskupiti početkom septembra
FOTO: Arhiv / Pšenica / Ilustracija
Zbog poskupljenja pšenice u regionu, u Republici Srpskoj će biti povećana cijena brašna početkom septembra, poručuju mlinari.

Vreća od 25 kilograma bit će skuplja za oko jednu i po marku. Ako cijena pšenice i dalje bude rasla, brašno, kao i pekarski proivodi dodatno će poskupjeti.

Ovogodišnja pšenica je lošeg tehnološkog kvaliteta i 70 posto roda završilo je u stočnoj hrani.

Nedostatak kvalitetne pšenice glavni je razlog što je od žetve do danas ova žitarica poskupjela za 20 posto, što će dovesti i do poskupljenja brašna. Mlinari već prave kalkulacije, javlja RTRS.

Trenutna cijena pšenice na mađarskom tržištu je 200 eura po toni, a pamtimo godine kada je ta cijena iznosila 286 eura. U godinama koje su bile klimatski slične kao ova, za očekivati je da dođe do daljeg rasta cijena pšenice”, rekao je Zoran Kos, predsjednik Odbora mlinara u Privrednoj komori RS.

Bijeljinski Žitopromet još nije povećao cijene brašna i pekarskih proizvoda, jer ima zalihe pšenice, ali uskoro će pšenicu nabavljati iz Srbije gdje je trenutna cijena 170 evra po toni. Srazmjerno će povećati i cijene proizvoda.

Vreća brašna od 25 kilograma tipa 500 košta 14,25 KM sa PDV-om, na taj iznos dodavamo 10-15 posto, i na taj način dobijemo konačnu cijenu”, pojašnjava Tomo Nestorović, direktor AD “Žitopromet” Bijeljina.

Sličnog stava su i semberski pekari. Poručuju da se cijena hljeba nije mijenjala od 2008. godine ali i da će se poskupljenje brašna odraziti na cijene pekarskih proizvoda.

“Mi ćemo pokušati da pratimo taj tempo i 10 do 15 odsto da poskupimo naše proizvode. Trenutno cijena vekne hljeba se kreće oko jedne KM”, istakao je Radenko Pelemiš, predsjednik Udruženja pekara Bijeljina.

Nova cijena vekne hljeba od 600 grama bit će od 1,10 do 1,20 KM, kaže Pelemiš. Građani nisu iznenađeni.

Do kraja godine moguća su i nova povećanja cijene pšenice, čak i do 50 posto, kažu mlinari, jer na tržištu nema dovoljno kvalitetne pšenice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije