Alarmantne brojke u RS-u: Bez prvačića ostalo 77 područnih školskih odjeljenja

AA
Alarmantne brojke u RS-u: Bez prvačića ostalo 77 područnih školskih odjeljenja
Pixabay / Ilustracija
Prema podacima koje su Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske dostavile osnovne škole, za školsku 2018/2019. godinu nije bilo upisa učenika u prvi razred u 77 područnih odjeljenja.

U 93 područna odjeljenja upisan je po jedan učenik, dok su u 73 područna odjeljenja upisana po dva učenika.

U sljedeću školsku godinu u aprilu i maju upisano je ukupno 9.600 učenika u prvi razred osnovne škole.

"Kada je riječ o broju upisane djece u prvi razred po opštinama i gradovima, najviše upisane djece je u Banjaoj Luci - 1.919 učenika, slijedi Bijeljina sa 927 učenika, Prijedor sa 549 učenika, te Doboj sa 546 učenika. Najmanje učenika upisano je u Trnovu, gdje su upisana dva učenika", navodi se u saopštenju iz Ministarstva.

Najviše prvačića - 222 biće u Osnovnoj školi "Branko Radičević" u Banjoj Luci, a na drugom i trećem mjestu su osnovne škole u Bijeljini "Knez Ivo od Semberije" (194)  i "Sveti Sava" (173).

Najmanje učenika upisano je u osnovnim školama "Josif Pančić" Kozica-Oštra Luka, gdje su upisana dva učenika, "Sveti Sava" Trnovo sa takođe dva prvačića i "Rade Marijanac" Strojice kod Šipova gdje su upisana tri učenika.

U školskoj 2017/2018. godini nastavu u osnovnim školama pohađalo je ukupno 92.252 učenika raspoređenih u 5.121 odjeljenje.

"Prema Zakonu o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, u prvi razred upisuju se djeca koja zaključno sa 31. avgustom tekuće godine navršavaju šest godina.  Na zahtjev roditelja, u prvi razred mogu biti upisana i djeca koja do kraja tekuće godine navršavaju šest godina, ukoliko komisija za upis djece u prvi razred procijeni da je dijete spremno za polazak u školu", navodi se u saopštenju iz Ministarstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije