Rousson: Pravi napredak u BiH bit će moguć u narednim mjesecima

Amil Dučić
Rousson: Pravi napredak u BiH bit će moguć u narednim mjesecima
Novoimenovani ambasador Francuske u BiH Guillaume Rousson u intervjuu za Radiosarajevo.ba govorio je o prvim utiscima o našoj državi, političkim tenzijama, perspektivi građana, te o saradnji između dvije države.

Na pitanje kakvi su mu prvi utisci, Rousson je rekao da njegovi utisci i nisu baš prvi.

"Dolazio sam više puta u BiH u okviru mog ranijeg posla u Ministarstvu za vanjske poslove (Direktor za Balkan, op,a.). Čak sam dolazio u BiH u vrijeme Jugoslavije, kao turista. Ukratko, mogu reći da sam znao u šta se upuštam dolazeći ovdje. Bio sam pripremljen na složenost političke i institucionalne scene. Ono što upada u oči, uprkos svemu, jeste ta razlika između institucionalnog i političkog svijeta, obilježenog tenzijama, stvarnim, iako se one ponekad, svjestan sam toga, pretjerano ističu i stvarnosti na terenu. Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj ljudi vole život i druženje, što me ponekad veoma podsjeća na Francusku. Kao i mnogi drugi i ja sam impresioniran izuzetnom ljepotom pejzaža i građevina, kulturom, umijećem življenja o čemu svjedoči i veliki broj kafića, posebno ljubaznošću i susretljivošću ljudi, čak i kada ne znaju da razgovaraju sa ambasadorom Francuske", kazao je Rousson za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba: Da li možete već sada nešto reći o političkoj situaciji u našoj državi. Građani su zabrinuti zbog čestih tenzija koje postoje na političkoj sceni između predstavnika različitih naroda?

Mislim da su građani BiH više zabrinuti zbog nedostaka perspektive za budućnost, za njih ili za njihovu djecu ili unučad, nego zbog tenzija. Nije normalno da toliko sjajnih osoba napušta svoju zemlju, zbog toga što imaju tako malo povjerenja u budućnost. U cilju ublažavanja neravnoteže u ekonomiji, zbog nezaposlenosti i korupcije, Europska unija je 2015. godine predložila Reformsku agendu.

Ova agenda sadrži mjere koje su teške za provesti, ali korisne i potrebne za podršku ekonomskom rastu i pravnoj državi, stubovima na kojima se drži Europska unija. Nakon 2016. godine koja je bila zadovoljavajuća u tom smislu, u 2017. taj put je obilježen jednom pauzom. Shvatam da je de facto već počela izborna kampanja za 2018., ali u međuvremenu građani trpe i trpit će posljedice tog kašnjenja. Znači da se stvari mogu uvijek pokrenuti. Vidjeli smo to na primjeru sa Sporazumom o Transportnoj zajednici. Nadam se da će pravi napredak u ovim važnim reformama biti moguć u narednim mjesecima.

rousson_ambasador_BiH_2.jpg - undefined
Radiosarajevo.ba: Francuska je bila jedan od domaćina događaja u okviru Berlinskog procesa koji pokušava zemlje Balkana ujediniti u vezi konkretnih projekata na putu ka EU. Kakav je trenutni stav Fracuske kada je riječ o integraciji BIH u EU?

Francuska je s ponosom bila domaćin svim zemljama Zapadnog Balkana prošle godine u Parizu. Osnivanje Regionalnog ureda za mlade, RYCO, kojeg su potpisali premijeri šest zemalja u Parizu, jeste lijep projekat za budućnost kojeg ćemo i dalje podržavati. Ove godine je predsjednik Emmanuel Macron svojim prisustvom u Trstu podržao regionalnu integraciju Balkana.

To je prvi put da šef francuske države putuje van Francske radi samita u okviru Berlinskog procesa. U Trstu je G. Macron potvrdio podršku Francuske perspektivi proširenja EU na Balkan. Francuska je spremna da u tome podrži Bosnu i Hercegovinu, ali ostaje da se pređe još puno prepreka. Konkretna primjena Reformske agende danas je najvažnija etapa. Bez odlučne akcije na ovim reformama, BiH se neće moći približiti ekonomskim standardima i pravnoj državi EU.

Radiosarajevo.ba: Vaša ambasada je poznata po organizaciji brojnih kulturnih projekata u našoj država u proteklim godinama. Sigurno možemo očekivati nastavak realizacije projekata i u narednom periodu?

Prvo, drago mi je da je projekt Hagada, bliže vama skoro završen. U znak podrške Zemaljskom muzeju, zajedno s našim partnerom, UNESCO-m, obnavljamo salu u kojoj je sarajevska Hagada. Zahvaljujući našoj pomoći, zamijenjeni su osvjetljenje, klimatizacija i nadzor radi zaštite Hagade od propadanja i rizika od požara.

rousson_ambasador_BiH_3.jpg - undefined

Na ovaj način želimo poboljšati pristupačnost knjige. Nadamo se da će tako građani BiH i posjetioci iz cijelog svijeta imati bolji pristup historijskom blagu kakvo je Hagada. Još vam ne mogu reći datum otvaranja koji zavisi prvenstveno od uprave Muzeja, ali će biti uskoro.
Francuska ambasada i Francuski institut u BiH rade i na drugim kulturnim projektima. Učestvovali smo, recimo, u obilježavanju Europskog Dana jezika u Mostaru. Za uspjeh je sve više korisno da govorite još jedan jezik osim engleskog, koji više nije dovoljan. Nastavićemo da podržavamo i umjetnost.

Nedavno je gostovala jedna plesna grupa u Mostaru, Sarajevu i Banjoj Luci. Učestvujemo i na festivalu MESS 2017. i promoviramo jednu francusku koreografkinju. U novembru ćemo s anjemačkim partnerima, organizirati konferenciju i radionice o književnom prevođenju. Na koncu, ne zaboravite da Francuski institut provodi redovne aktivnosti, kao što je besplatno prikazivanje francuskih filmova, a daje i mogućnost pristupa djelima u novoj mediateci otvorenoj u aprilu u Sarajevu. Elektronska ponuda ne zaostaje a članska karta za medijateku, skromne cijene, daje pristup savremenim resursima izuzetnog bogatstva, zaključio je u intervjuu francuski ambasador.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije