Ronioci sarajevske Bosne i učenici Druge gimnazije čistili Prokoško jezero

Radiosarajevo.ba
Ronioci sarajevske Bosne i učenici Druge gimnazije čistili Prokoško jezero
Foto: RK Bosna Sarajevo / Čišćenje Prokoškog jezera
Ronilački klub Bosna je 20. oktobra, zajedno sa vrijednim učenicima Druge gimnazije iz Sarajeva čistio Prokoško jezero. Ove aktivnosti su dio projekta " Voda je život, neka bude čista".

"Projekat se realizira uz podršku Općine Centar, Sarajevo. Uslovi za rad su bili veoma teški, ali hrabra ekipa je skupila neočekivano puno smeća. Svaka čast. Izrazito je bitno i svaka pohvala uključenju omladine u ovakve aktivnosti. Vjerujemo da je i ovo način da svijest o očuvanju okoliša dižemo na viši nivo", rekli su iz RK Bosna. 

Pored Eko akcije na Prokoškom jezeru, ove godine je Ronilački klub Bosna izvršio veliki niz eko akcija. U više faza čistile su se razne lokacije kao što su: rijeka Željeznica, Boračko jezero, Ramsko jezero, Jablaničko jezero, Malo Plivsko jezero, Prokoško jezero ( dva puta), Modračko jezero, Šićko jezero, rijeka Bosna i Hutovo blato.

O važnosti eko projekata govori činjenica da je prošlih 8 godina u akcijama čišćenja sudjelovalo preko 300 ronioca, a izronjeno je i zbrinuto više od 3000 vreća otpada, uglavnom plastike, boca i gume.

"Ronilački klub Bosna poznat je po predanom radu i brojnim akcijama kad je u pitanju zaštita i očuvanje voda. Njihovo je djelovanje rezultat predanog i stručnog rada članova, koji svojim entuzijazmom prednjače u segmentu očuvanja okoliša i razvoju sportskih aktivnosti. Zajedničkim akcijama čišćenja, Ronilački klub Bosna uz učešće državnih institucija kao što su: Općina Centar Sarajevo, Općina Fojnica, Grad Tuzla,Općina Konjic, Općina Jajce, OPćina Prozor-Rama, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, te velikih kompanija kao što su Bingo, Henkel, Sparkasse bank i Bosnalijek, želi pomoći u očuvanju čistoće voda za bolje sutra", rekli su iz RK Bosna.

"Ovaj veoma bogat program je rezultat predanog i stručnog rada naših članova, koji svojim entuzijazmom prednjače u segmentu očuvanja okoliša i razvoju sportskih aktivnosti. U svakoj od podvodnih Eko akcija čišćenja jezera i rijeke, učešće će uzeti preko 30 ronilaca iz BiH i zemalja iz regije. Dosadašnje aktivnosti RK „Bosna“ su uključivale organizaciju stažnih i trenažnih ronjenja, kurseva za početnike i naprednih CMAS ronilačkih kurseva.

Klub je učestovovao u mnogobrojnim spasilačkim akcijama, akcijama za uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava te čišćenju korita rijeka i jezera (Neretva, Drina, Vrbas, Boračko jezero, Prokoško jezero…). Pored organizacije ekoloških akcija čišćenja, klub je organizirao i učestvovao u snimanju više filmova podvodne tematike koji za cilj imaju edukaciju i promociju zaštite vodene sredine. Danas Ronilački klub “Bosna” broji preko 110 aktivnih članova i 9 sekcija kluba koja se bave aktivnostima usmjerenim ka razvoju i promociji ronjenja kao sporta. Vjerujemo da će naše aktivnosti imati višestruku korist za svakog pojedinca i širu društvenu zajednicu", saopćili su iz RK Bosna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije