Rijaset IZBiH zabrinut Trumpovom odlukom: Posljedice je teško predvidjeti

Radiosarajevo.ba
Rijaset IZBiH zabrinut Trumpovom odlukom: Posljedice je teško predvidjeti
Foto: Rijaset IZBiH / Islamska zajednica u BiH
Za Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini odluka predsjednika SAD-a Donalda Trampa o priznanju Jerusalema za glavni grad Izraela je zabrinjavajuća jer je jednostrana i ne doprinosi mirnom rješenju izraelsko-palestinskog pitanja.

Reakcija Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini uslijedila je povodom jučerašnje odluke predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa da ambasadu SAD-a u Izraelu iz Tel Aviva premjesti u Jerusalem.

"Status Jerusalema je definiran rezolucijama Ujedinjenih nacija i međunarodnim pravom koje bi trebalo biti obavezujuće za svakog. Jerusalem je sveti grad u kojem su smješteni objekti vjerske i kulturne baštine svih velikih religija svijeta. Ova odluka bi mogla izazvati posljedice koje je teško predvidjeti. Očekujemo od najodgovornije zemlje svijeta da svoje odluke donosi u skladu sa težnjama za svjetskim mirom i razumijevanjem među narodima i kulturama", navode iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH. 

U Rijasetu IZBiH nadaju se da će "Trump poslušati savjete svoje administracije i prijatelja SAD-a u svijetu i na Bliskom istoku te promijeniti pomenutu odluku, kako su to činile i ranije američke administracije".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije