Rifat Rijad Zaid: U subotu u Sarajevu očekujemo 1.000 ljekara na protestima

Radiosarajevo.ba
Rifat Rijad Zaid: U subotu u Sarajevu očekujemo 1.000 ljekara na protestima
Arhiv / S jednog od ranijih polusatnih štrajkova upozorenje ljekara

Očekujemo da će više od 1.000 ljekara iz svih 10 kantona Federacije Bosne i Hercegovine doći na proteste u Sarajevo. Doktori su u jednom vakuumu i naš status nije riješen. Niko ne brine za naš status, za našu poziciju i položaj i ovo što slijedi u subotu je samo upozorenje.

To je za Radiosarajevo.ba rekao Rifat Rijad Zaid, predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FbiH, koji je potvrdio informaciju da će se protest ljekara održati 11. maja u Sarajevu.

Zaid kaže da se protestima traži od nadležnih usvajanje izmjene zakona kojima bi se zaštitio njihov radno-pravni status.

„Ukoliko do toga ne dođe, uslijedit će generalni štrajk, a potom i sistemski odlazak ljekara iz BiH“, dodaje Zaid.

On je potvrdio da doktori od Parlament Federacije BiH traže usvoji izmjene Zakona o reprezentativnosti.

S jednog od ranijih polusatnih štrajkova upozorenje ljekara - undefined

Arhiv: S jednog od ranijih polusatnih štrajkova upozorenje ljekara

„Okupit ćemo se na Trgu BiH. Planirana je mirna šetnja do Parlamenta sa zahtjevima da kantonalne vlade u Tuzli i Sarajevu i Vlada FBiH vrate reprezentativnost", podvukao je Zaid.

On tvrdi da doktori u Sarajevu, ali i cijeloj FBiH, nemaju riješen status.

„Ne vidimo nikakav pomak. Njima izgleda nije stalo da zadrže doktore. Bojim se da će uslijediti masovni odlazak ljekara izvan BiH. U subotu će ovo biti apel da se urazume“, naglasio je Zaid za Radiosarajevo.ba.     

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije