Počinje sanacija rezidencije Konak, objekta u kojem je preminuo Franz Ferdinand

E. H.
Počinje sanacija rezidencije Konak, objekta u kojem je preminuo Franz Ferdinand
Čuvena rezidencija Konak u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, koja je ugostila veliki broj uvaženih i slavnih gostiju, zvaničnika i političara iz cijelog svijeta, uskoro bi trebala biti restaurirana.

Takav projekt je najavljen ugovorom koji je postigla Služba za zajedničke poslove s firmom Ecoplan iz Mostara o izradi tehničke dokumentacije za sanaciju, restauraciju i konverzaciju graditeljske cjeline Konak.

Kako stoji u dokumentaciji, koja je objavljena na portalu javnih nabavki, kompletna vrijednost projekta iznosi 137.002 KM, a rok za izradu je 160 dana. U ovom slučaju, firma s kojom je postignut ugovor obavljat će inženjerske usluge, usluge prostornog planiranja i uređenja pejzača, naučne i tehničke konsultantske usluge, te usluge tehničkog ispitivanja i analiza projekta.

Podsjećamo, iako je Konak proglašen nacionalnim spomenikom, država o ovom projektu nije brinula. Svojevremeno urađene su preliminarne analize, te je izračunato kako je za potpunu obnovu Konaka potrebno oko 7.5 miliona KM.

Riječ je o objektu u kojem je bilo sjedište Zemaljske skupštine i Narodne vlade, za vrijeme Austro-Ugarske vladavine u BIH, a u njemu su boravili generali, državnici banovi. U njemu je, kako smatraju neki historičari, posljednje trenutke proveo i austro-ugarski prijestolonasljednik Franz Ferdinand, čije ubistvo u Sarajevu je pokrenulo Prvi svjetski rat.

Ovaj objekt bio je značajan i tokom Kraljevine Jugoslavije, a zatim i u vrijeme SFR Jugoslavije nakon čega je, tokom rata u BiH, doživio znatna oštećenja. U njemu su, u tom periodu, boravili i visoki međunarodni zvaničnici, a jedan od najvažnijih je Bill Clinton, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije