Revizori o KPZ-u Sarajevo: Više od polovine uposlenih ne ispunjava uvjete

A. D.
Revizori o KPZ-u Sarajevo: Više od polovine uposlenih ne ispunjava uvjete
FOTO: Radiosarajevo.ba / KPZ Miljacka
Federalni revizori češljali su poslovnu dokumentaciju Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Sarajevo, te su sačinili izvještaj koji vrvi od konstatacija o neregularnosti.

U izvještaju koji je dobio ocjenu "mišljenje s rezervom", između ostalog je navedeno da menadžment nije iskazao ukupnu vrijednost nabavljenog materijala i robe za prodaju u osuđeničkoj prodavnici od 71.579 KM, niti je iskazivanje rashoda i obaveza, kao i prihoda izvršeno u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji u FBiH i drugim aktima.

"Nije praćeno izvršenje ugovora prema ugovorenoj vrijednosti, jer su nabavke lijekova u 2016. godini iznosile ukupno 103.866 KM, što višestruko premašuje vrijednost okvirnog sporazuma od 18.199 KM, odnosno godišnjeg ugovora od 6.066 KM", još je jedna od konstatacija u zvanično objavljenom izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH.

Upravni inspektorat Federalnog ministarstva pravde je, navodi se, obavio inspekcijski nadzor u KPZ-u Sarajevo samo iz oblasti reguliranja radno-pravnog statusa uposlenika i sačinio zapisnik. Tim nadzorom je konstatirano da od izvršenog uvida u dosije 33 uposlenika, 18 ne ispunjava tražene uvjete predviđene važećim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji,

"Iako KPZ Sarajevo vodi evidenciju o pritvorenim i osuđenim osobama,  nije vršena analiza o ukupnom broju dana pruženih usluga za pritvorene i osuđene osobe u 2016. godini, niti je utvrđena ukupna vrijednost pruženih usluga, odnosno prihoda koje po tom osnovu treba naplatiti", istaknuli su revizori.

Također. ustanovljeno je da vozilo Volkswagen Golf 5, za kojeg je prema službenoj zabilješci, odnosno, popisom još za 2011. godinu utvrđeno da je ukraden, ali se još uvijek vodi na sredstvima trajno van upotrebe nabavne vrijednosti 43.684 KM. Za isto vozilo nije prezentirana dokumentacija policijski zapisnik, kao i eventualni zahtjev za naplatu štete od osiguravajućeg društva

Iako je protekao značajan vremenski period od otuđenja vozila, kako se navodi, prema odgovornim osobama još uvijek nisu poduzete aktivnosti kako bi se zaštitila imovina KPZ-a Sarajevo, kao i evidentiranje štete na stalnim sredstvima i njeno izmirenje.

"KPZ Sarajevo za svoje građevine ne posjeduje dokumentaciju o vlasništvu, s obzirom na to da su objekti na lokalitetu Igman u državnom vlasništvu i upisani organ upravljanja nekretninama sa zemljištem su privredna preduzeća UDBE-e. Za objekte u Ustikolini, upisano pravo korisnika je Savezni sekretarijat za N. O. Beograd", kaže se u izvještaju.

Također, navode, nije riješen imovinsko-pravni status za četiri prodavnice koje se vode kao imovina PJ Miljacka, od čega je jedna prodavnica Kazneno-popravnog doma Foča (RS), na privremenom korištenju, što ne ispunjava uslov za iskazivanje imovine.

Početkom 2017. godine, za lokalitet Igman od nadležne Službe općine Ilidža doneseno je Rješenje o promjeni upisanog stanja u površinama, ali, revizori ističu da nisu poduzete pravne radnje za prenos vlasništva objekta i zemljišta, niti je iskazana vrijednost zemljišta u poslovnim knjigama, kako je propisano ZIKS-om.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije