Republika Srpska blokirala predaju Upitnika: Sporan im naziv "bosanski jezik"

A. D.
Republika Srpska blokirala predaju Upitnika: Sporan im naziv "bosanski jezik"
Republika Srpska blokirala je predaju Upitnika Europske komisije s usaglašenim odgovorima, otkriva dokument koji je u posjedu Radiosarajevo.ba.
 
"Navodite da je Direkcija za evropske integracije usaglasila odgovore na sporna pitanja iz poglavlja 26 u skladu sa zahtjevom tadašnjeg predsjedavajućeg Marina Mikulića i da je time okončana tehnička finalizacija odgovora, i da pri tom niste uzeli u obzir činjenicu da nisu sva neusaglašena pitanja delegirana kao sporna. Naime, iz vašeg akta nije vidljivo da li su razmatrani komentari institucija Republike Srpske na neusaglašene odgovore na pitanja pod brojevima 2, 13, 15, 21, 23, 24, 27, 28, 29, 32, 35, 53, 56", stoji u dopisu Ministarstva prosvjete i kulture RS-a upućenom Dilberoviću, te se dodaje:

"Jedno od neusaglašenih pitanja naziv jezika bošnjačkog naroda koji je u engleskoj verziji odgovora preveden: Bosnian language, umjesto jezik bošnjačkog naroda koji se prevodi: the language of Bosniak people, a koji je u skladu sa članom 7. Ustava Republike Srpske",  piše Radmila Kocić-Ćućić, predsjedavajuća Radne grupe.
 
dopis_rs_upitnik.jpg - undefined
 
Inače, ovo otkriće dolazi nakon što je jučer u Strazburu EU predstavila novu strategiju za Balkan, kao i nakon izjave šefa Delegacije EU u BiH Lars-Gunnara Wigemarka kako očekuje da se odgovori na Upitnik predaju do kraja februara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije