Reis Kavazović u Foči: Dobro napreduje obnova Aladža džamije (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Reis Kavazović u Foči: Dobro napreduje obnova Aladža džamije (FOTO)

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović posjetio je danas Foču gdje je obišao Aladžu i Carevu džamiju, javlja Anadolu Agency.

Istaknuo je kako je zadovoljan što je Careva džamija izgrađena te što su radovi na Aladža džamiji nastavljeni nakon zimske pauze. On je pred Aladžom simbolično postavio prsten za jedan od stubova koji će nositi krov.

"Došli smo iz Sarajeva da obiđemo Aladža-džamiju i Carevu džamiju. Zadovoljni smo ovim što vidimo u Foči. Muftija nas je upoznao s radovima. Mi se nadamo da bi džamija, ako Bog dâ, mogla biti završena iduće godine. Ove godine, 7. maja, Ferhadija će biti otvorena, ona je završena. I u Čajniču treba da se gradi džamija. To je sve za nas jako važno i drago mi je da nailazi na dobar prijem svih građana u BiH. Obnovljeni historijski objekti trebaju ponovo zauzeti mjesto u graditeljskoj kulturi BiH", rekao je Kavazović.

Kavazović je rekao da BiH kao siromašna zemlja ipak nema dovoljno sredstava za obnovu i izgradnju svih vjerskih objekata, ali stvari se kreću u dobrom smjeru.

"To su godine pregovaranja, nagovaranja ljudi koji imaju novce. Mi u BiH nažalost nemamo novac da obnovimo niti porušene džamije, niti porušene manastire, niti porušene katoličke objekte, ali svejedno dobro napreduje obnova ovih objekata. To je ono što nam pruža nadu. Vidimo da se radi i pravoslavna crkva u Mostaru što je za nas jako bitno, to su sve naši spomenici kulture. Treba o njima svima voditi računa. Evo na veliku radost svih nas obnavljamo naše graditeljsko naslijeđe i to nam je drago", poručio je Kavazović.

Careva džamija u Foči nalazi se među svega tridesetak carskih džamija u BiH. Tokom posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini srušena je do temelja, a temelj za njenu ponovnu izgradnju udaren je uoči Kurban-bajrama 2013. godine.

Aladža džamiju su srpske vlasti 1992. godine minirale, a zatim njene ostatke zatrpale zemljom na gradskim smetljištima. Ova džamija, sagrađena polovinom 16. stoljeća, važila je za jedan od najvrednijih objekata orijentalne kulture na Balkanu.

Više slika s posjete Reisa Kavazovića Foči pogledajte u galeriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije