Reis Kavazović: Da tuga bude nada, da osveta bude pravda

AA
Reis Kavazović: Da tuga bude nada, da osveta bude pravda
Radiosarajevo.ba / Husein Kavazović
Reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović uputio je danas u Potočarima, u prisustvu skoro 10.000 vjernika, dovu za oprost grijeha i poručio da se više nikada ne ponovi Srebrenica.

Kavazović je na hutbi podsjetio na riječi Svevišnjeg Gospodara koji je rekao: "I ne recite za one koji su su Allahovom putu poginuli: Mrtvi su. Ne, oni su živi, ali vi to ne osjećate."

"Tvoje riječi su istina. Tebi se pokoravamo, na tebe se oslanjamo. Allahu naš, ti koji upravljaš srcima, ispuni naša srca vjerom u Tebe, ti koji uslišavaš dove, ti si Onaj koji je i prema nama milostiv pa nam svoju milost ukaži. Mi te za pomoć molimo, Tvoj oprost tražimo, na Tebe se oslanjamo. Uputi nas zajedno s onima kojima si uputu dao, približi nas sebi, spasi nas od zle sudbine", rekao je Kavazović.

On je podsjetio na Božije riječi koje se odnose na one koji ubijaju i ponižavaju druge.

"Ti si nasilje zabranio: ako neko ubije nekoga, kao da je sve ljude poubijao. Molimo te da zaštitiš nedužne od onog koji zlo čini i zlo sprema, oduzmi im snagu i onima koji im u zlu pomažu. Oprosti svim merhumima koji su ti čisto vjerovanje iskazali, ovdje na šehitlucima genocida u Srebrenici te molimo, sve naše šehide svojim oprostom obaspi.

Ako budemo protjerani, osnaži nas Muhammedovom željom za povratkom. Objedini naša srca u vjeri i ljubavi, osnaži volju našu u bratstvu i slozi. Molimo Te, Bože, da tuga bude nada, da osveta bude pravda, da majčina suza bude molitva da se više nikada i nikome ne ponovi Srebrenica."

Nakon dženaze namaza pristupilo se iznošenju tabuta od Musale do mezarja gdje su se čitala imena 127 žrtava genocida u Srebrenici - jednog od najstrašnijih masovnih zločina nakon Drugog svjetskog rata.

Potom su tabuti sa žrtvama spušteni u kabure na svoj vječni počinak, a nad kaburima je proučena dova za smiraj njihovih duša.

Danas je u Memorijalnom centru Potočari ukopano 127 žrtava od kojih je najmlađa žrtva imala 14 godina, a najstarija 77. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije