Regionalni centar civilne zaštite: Tresla se Hercegovina, epicentar u Nevesinju

Radiosarajevo.ba
Regionalni centar civilne zaštite: Tresla se Hercegovina, epicentar u Nevesinju
Radiosarajevo.ba / Ilustracija

U zemljotresu jačine 3,8 stepeni Rihterove skale, čiji je epicentar bio u regionu Nevesinja, nije zabilježena materijalna šteta, rečeno je u Regionalnom centru civilne zaštite.

Zemljotres je evidentiran jutros u 5.23 sati.

Novi zemljotres uznemirio građane: Opet se treslo tlo u BiH, epicentar kod Nevesinja

Novi zemljotres rano jutros pogodio je našu zemlju. Zemljotres izmjerene jačine 4 stepena po Richterovoj skali pogodio je Bosnu i Hercegovinu tačno u 4:23 sati sa epicentrom 12 kilometra sjeveroistočno od Nevesinja, kako navodi Euromediteranski seizmološki centar. Zemljotres se osjetio na širem području Hercegovine, ali i na području Sarajeva.


"Zemljotres ovog intenziteta ne bi trebalo da izazove štete na objektima, a stanovništvo ga može osjetiti", naveli su iz centra.

Na području Nevesinja 26. novembra registrovan je zemljotres jačine 5,5 stepeni po Rihterovoj skali, a osjetio se u svim opštinama na području istočne Hercegovine.

Pogledajte kakvu je štetu zemljotres nanio u Nevesinju i Ljubinju

Prema preliminarnim podacima, zemljotres jačine 5,2 stepena pogodio je okolinu Nevesinja. Zemljotres je registrovan na dubini od 10 kilometara. "U zemljotresu koji je u utorak pogodio Nevesinje nema stradalih, a zabilježena je materijalna šteta", rečeno je Srni u Civilnoj zaštiti RS.


Nakon ovoga, zabilježeno je još nekoliko zemljotresa slabijeg intenziteta.

Podsjećamo, s ovim jutrošnjim, Bosnu i Hercegovinu je za nekoliko dana pogodilo čak devet zemljotresa.

Prvi zemljotres koji se osjetio u našoj zemlji dogodio se u utorak, 26. novemra u 10.19 sati, a epicentar je zabilježen oko Nevesinja. Jačina zemljotresa iznosila je 5.1 stepen po Richteru, a potres se osjetio u Sarajevu, Zenici, Konjicu, Jablanicu, Goraždu...

U 10.40 sati istog dana zemlju je pogodio novi zemljotres, ovaj put jačine 3.3 po Richteru, s epicentrom 14 kilometara od Nevesinja. 

Treći zemljotres zabilježen je u 11.08 sati, osam kilometara od Blagaja. Bio je za nijansu, srećom, slabiji i iznosio je 3 po Richteru.

Tog dana je zbog prevencije prekinuta nastava u mnogim školama na području Nevesinja, Trebinja, Bileće i drugih gradova.

Četvrti zemljotres tog dana, od 10.19 sati kada je prvi zatresao tlo naše zemlje zabilježen je sedam kilometara od Ljubinja.

Bio je jačine 3,4 stepena po Richteru, a osjetio se i u Sarajevu, Trebinju, Mostaru, Neumu, Stocu... Zabilježen je u 12.58 sati.

Peti zemljotres zabilježen je narednog dana, 27.11 u ranim jutarnjim satima na području Nevesinja, a jačina potresa bila je 2,7 stepeni Richterove skale.

Epicentar je zabilježen na dubini od 10 kilometara.

Šesti zemljotres u samo 24 sata pogodio je BiH u 4.48 sati, a njegova jačina iznosila je 2,7 stepeni po Richteru. Epicentar je zabilježen u Potocima kod Mostara.

Sedmi zemljotres osjetio se u BiH 29.11, u 2.51 sati, a epicentar je zabilježen kod Stoca. Izmjerena mu je jačina od 2.8 Richtera.

Osmi zemljotres zabilježen je u nedjelju, a jačina novog potresa bila je 4,1 stepena po Rihteru, a epicentar je bio tri kilometra od Nevesinja, na dubini od 10 kilometara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije