Reakcije nakon Mostara: "Šokiran sam današnjom odlukom Naše stranke"

6
L. R.
Reakcije nakon Mostara: "Šokiran sam današnjom odlukom Naše stranke"
Foto: Screenshot / Sabina Ćudić, Boška Ćavar i Predrag Kojović

"S čuđenjem sam čitao kako novoizabrani vijećnici Naše stranke u Mostaru otvoreno vrijeđaju sve one koji se usude da im daju neki savjet, i sve one koji ih pozivaju da zajedničkim snagama izaberu gradonačelnika Mostara koji ne dolazi iz HDZ-a. Do zadnjeg momenta sam se nadao da će glasati za probosanskog kandidata, pokazati zdrav razum kao što su to učinili SDP ili Prva mostarska partija.

Mogao bih reći da sam šokiran današnjom odlukom partije kojoj sam nekada pripadao, ali predobro poznajem neke ljude koji njome upravljaju danas."

Napisao je ovo danas na društvenim mrežama Dennis Gratz, nekadašnji predsjednik Naše stranke.

Reakcija je ovo nakon što smo saznali da je Mario Kordić (HDZ BiH) novi gradonačelnik Mostara.

On je pobijedio dr. Zlatka Guzina, kandidata Koalicije za Mostar.

Matematika

Kordić je dobio 17 glasova, Guzin 16. Važna stvar je to što su dva glasačka listića bila nevažeća. Dva glasa koja su možda mogla presuditi "pobjedu".

No, da vidimo zašto su toliko "zanimljivi".

Gradsko vijeće Mostara ima 35 vijećnika. 

Pogledamo li statistiku, ona kaže: HDZ ima 13 vijećnika, Koalicija za Mostar ima 11. Tu su još i SDP (3), Hrvatska republikanska stranka (3), Prva mostarska partija (2), Naša stranka (2) te Srpska lista Ostajte ovdje (1).

Ova matematika je jasna, za Kordića su glasali HDZ, HRS i Srpska lista, što je 17.

S druge strane, Guzina su podržali Koalicija za Mostar, SDP i PMP (16).

Ostaju nam, sad je jasno, još dva (nevažeća) glasa Naše stranke.

Dakle, suzdržane su bila Irma Baralija i Boška Ćavar, čiji je glas, zapravo, i presudio. Jer, da je Baralija i glasala za Guzina, on bi imao 17 glasova, pa bi Kordić opet prošao dalje; u Mostaru, naime, vrijedi pravilo da, ako su glasovi izjednačeni u zadnjem krugu glasanja, prolazi kandidat koji je, pazite sad - mlađi. 

Inače, iz Naše stranke danas su se oglasili priopćenjem za javnost, istaknuvši kako neće podržati niti jednog kandidata. Istaknuli su opet svoju "uvjerenost da je njihova kandidatkinja Irma Baralija bila najbolji izbor za Mostar", a koja bi pokrenula taj grad naprijed, deblokirala procese i ponudila perspektivu, ali da su to rješenje odbili u HDZ-u i SDA-u.

Dodajmo da je Boška Ćavar je još krajem januara suptilno najavila u kom će se smjeru "kretati: "Da ja sad ne prognoziram, ali to bi onda moralo značiti da mi idemo u koaliciju, Bh. blok sa SDA, ja nisam pristalica tog koaliranja, ne bih podigla ruku za takav način. (...) Ne razumijem kako u Mostaru nešto može biti probosansko (...) mene niko ne može kupiti ili na mene vršiti pritisak za koga da glasam."

Baralija je, podsjetimo, bila također kandidatkinja za gradonačelnicu, ali nije dobila podršku. Zatalasao je i SDP, kada je kandidirao Armana Zalihića za gradonačelnika, pa ni on nije dobio podršku.

Teške riječi

Odbijen je, u konačnici, i prijedlog BH bloka, koji je Koalicija za Mostar prihvatila, da gradonačelnik bude rotirajući. Iz HDZ-a nisu htjeli čuti za ovo.

Teške riječi spram bivše stranke uputio je i Albin Zuhrić.

Zuhrić, nekadašnji generalni sekretar Naše stranke, na Twitteru je napisao sljedeće:

"Prvo, svaka čast Zukanu Helezu na ozbiljnom prijedlogu da se prevaziđu podjele. Drugo, tužno mi je posmatrati moralni sunovrat Naše stranke. Cijela jedna ideja se srušila na pitanju Mostara. Pokazale se sve manjkavosti organizacije i nedoraslost političkoj situaciji."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije