Jadranku Prliću potvrđena kazna zatvora od 25 godina za "Herceg-Bosnu"

Radiosarajevo.ba
Jadranku Prliću potvrđena kazna zatvora od 25 godina za "Herceg-Bosnu"
EPA / Jadranko Prlić
Žalbeno vijeće Haškog tribula potvrdilo je kaznu od 25 godina zatvora za Jadranka Prlića, ali će mu biti uračunato vrijeme provedeno u zatvoru.

Žalbeno vijeće u cjelosti je odbilo Prlićevu žalbu. Poništilo je pak presudu za uništavanje imovine, ali je potvrdilio ostale osuđujuće presude pod tačkama 1 do 13, 15-16, 21 do 25. Usvojilo je presudu da je bio član UZP-a u više tačaka optužnice.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala bivši premijer takozvane Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina zatvora, dvojica načelnika stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina, zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a načelnik ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Oni su se dobrovoljno predali i prevezeni su u pritvor ICTY-a 5. aprila 2004. Prvostepena presuda im je izrečena 29. maja 2013. godine.

Presudom je potvrđena odgovornost optuženih za zločine u općinama Prozoru, Gornjem Vakufu i Jablanici te gradu Mostaru.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije