Reakcija Sindikata: Trgovci usred "minskog polja", a sad bi trebali raditi za 300 KM

Radiosarajevo.ba
Reakcija Sindikata: Trgovci usred "minskog polja", a sad bi trebali raditi za 300 KM

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH kategorično je protiv usvajanja izmjena i dopuna Zakona o radu FBiH kakve su predložene.

"Ne zastupamo radnike u javnom sektoru nego govorimo u ime onih radnika koji već dva mjeseca sa ili bez adekvatne zaštite stoje na svojim radnim mjestima, doslovno usred minskog polja koronavirusa, a po tim izmjenama bi možda trebali raditi i do 72 sata sedmično i to za oko 300 KM", saopćili su iz Sindikata trgovine.

Poručili su da govore u ime onih čije firme ne rade i za april su već masovno najavile ili isplate minimalnih plaća ili otkaze, a po izmjenama zakona bi trebali biti na čekanju.

"Izmjene nisu manifestacija solidarnosti radnika javnog s radnicima realnog sektora, kako se nastoji predstaviti, već dokaz neuspjeha vlasti da omogući poslodavcima da zadrže sve radnike i garantuju im barem te mizerne plaće koje su imali prije početka pandemije.

Umjesto toga im se omogućava da doslovno porobe sve radnike te ih ponovo vrlo nehumano i nepravedno postavi u poziciju da upravo oni jedini podnesu teret privrednog kolapsa izazvanog stanjem nesreće", naveli su iz Sindikata trgovine.

Traže povlačenje nacrta izmjena Zakona o radu, a od parlamentarnih stranaka da ne dozvole "da ovaj neustavni i krajnje nehumani pokušaj porobljavanja radnika prođe".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije