Reakcija potpredsjednice FBiH M. Mahmutbegović: Osuda napada na Melihu Filipović

Radiosarajevo.ba
Reakcija potpredsjednice FBiH M. Mahmutbegović: Osuda napada na Melihu Filipović
FOTO: Radiosarajevo.ba / Melika Mahmutbegović

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović izražava krajnju zabrinutost zbog nezamislivog i krajnje bahatog ponašanja i postupka advokata i počasnog predsjednika Advokatske komore entiteta RS Jovana Čizmovića u kojem je tokom obavljanja službene dužnosti fizički nasrnuo i ošamario najstariju advokaticu u Bosni i Hercegovinu, 85-godišnju Melihu Filipović.

Njeno saopćenje vam prenosimo ucjelosti:

"Zar je moguće da se jedan advokat i ujedno počasni predsjednik Advokatske komore osjeća tako snažno i iznad zakona da u toku obavljanja službenog postupka i u prisustvu više službenih lica kao svjedoka tako brutalno i ponižavajući fizički nasrne na kolegicu i da se nakon toga ponaša kao da se ništa nije desilo, pokušavajući čitav događaj toliko relativizirati da se to graniči sa evolutivnim razvojem čovjeka kao civilizovanog i humanog bića!

Sistem ne smije i ne može biti u službi pojedinca ili određene grupe, očito povlaštenih lica, već mora štititi i zaštititi sve građane bez obzira na njihovu vjersku, nacionalnu, rasnu, spolnu i bilo koju drugu opredjeljenost i orijentaciju! Mora ih zaštititi od osoba kao što je Jovan Čizmović i takve i slične osobe procesuirati u skladu sa najboljom sudskom praksom demokratskih država, zemalja članica Evropske unije.

To je unija država kojoj težimo i u čijem članstvu se Bosna i Hercegovina vidi, moderna, demokratski uređena država koja počiva na vladavini prava i država ravnopravnih naroda i građana na svakom njenom pedlju.

Kakvu to poruku šalje sistem i najviši predstavnici društveno-političkog sistema entiteta RS-a kada se ovakav napad i ugrožavanje sigurnosti može desiti vršiocu javnog ovlaštenja i to javno i u prisustvu svjedoka? Šta tek onda građani i tradicionalno ugrožene kategorije stanovništva, kao što su pripadnice ženskog spola mogu očekivati od tog istog sistema?

Pozivam Željku Cvijanović, predsjednicu entiteta Republika Srpska da javno osudi ovakvo ponašanje osobe koja bi trebala biti moralni i profesionalni primjer dostojanstvenog obnašanja časne advokatske profesije, te da poduzme sve što je u njenoj ingerenciji da se ovakvi i slični slučajevi blagovremeno preveniraju, svi građani, sa posebnim akcentom na zaštitu pripadnica ženskog spola u kontekstu sveprisutnog nasilja nad ženama, maksimalno zaštite, a počinioci poput Jovana Čizmovića adekvatno kazne.

Također pozivam Ministarstvo unutrašnjih poslova entiteta RS-a da me informiše o poduzetim koracima na rasvjetljavanju ovog sramotnog čina, da adekvatno postupe prema Čizmoviću, te najstarijoj advokatici u Bosni i Hercegovini i vršiocu javnog ovlaštenja Melihi Filipović pruže neophodnu zaštitu i sigurnost uz osiguranje neometanog i nepristrasnog rada pravosudnih organa i instanci."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije