Reakcija Ambasade SAD-a nakon donesenih zaključaka na sjednici NSRS-a

4
Radiosarajevo.ba
Reakcija Ambasade SAD-a nakon donesenih zaključaka na sjednici NSRS-a
Foto: Fena / Američka ambasada u BiH

"Povodom novih dešavanja tokom sjednice NSRS-a, čini se neophodnim da ponovimo svoj poznati stav. Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine kao jedinstvene zemlje s dva entiteta", poručeno je iz američke ambasade u Sarajevu.

Iz ambasade su dodali kako građani BiH "zaslužuju lidere koji su posvećeni reformama neophodnim za EU put i osiguranje prosperitetnije budućnosti".

iz Ambasade SAD-a u BiH su poručili kako je vrijeme da bh. lideri počnu graditi konsenzus i da odbace nazadnu politiku podjela.

Podsjećamo, Narodna skupština RS usvojila je danas zaključke u vezi s ocjenom rada visokog predstavnika, primjenom Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika. U zaključcima je spomenuta mogućnost i "mirnog razlaza".

Na današnje zasjedanje reagovao je i OHR iz kojeg je poručeno kako o zatvaranju ove institucije odlučuje samo Upravni odbor Vijeća za provedbu mira.

"Ovlaštenja visokog predstavnika ne proističu samo iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, nego i iz rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a. Prema tome, ovlaštenja visokog predstavnika proizlaze iz međunarodnog prava i ne podliježu preispitivanju od strane bosanskohercegovačkih organa vlasti, uključujući i Narodnu skupštinu RS-a", saopćeno je iz OHR-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije