MUP HNK-a reagirao na krivičnu prijavu protiv Dragana Čovića

Radiosarajevo.ba
MUP HNK-a reagirao na krivičnu prijavu protiv Dragana Čovića
Foto: Radiosarajevo.ba / Dragan Čović
Nakon krivične prijave koju je, protiv lidera HDZ-a Dragana Čovića i Bože Ljubića, podnijelo Udruženje logoraša Mostara i izjava o brojnim incidentima u Mostaru, oglasilo se i Ministarstvo za unutrašnje poslove HNK-a.

Iz ovog ministarstva reagirali su na navode u krivičnoj prijavi, u kojoj se ističe da su pripadnici MUP-a HNK-a na dan izricanja presude Haškoj šestorci 29. novebra 2017. godine zatvarali ugostiteljske objekte u Zapadnom dijelu Mostara u 18 sati, te upućivali goste na Rondo, da se priključe okupljanju.

"Na ratnoj liniji razdvajanja bile su prisutne jake policijske snage, što je unijelo strah i nemir u građane istočnog dijela Mistara, a zabilježeni su incidenti čija je eskalacija spriječena zahvaljujući prisebnosti policije i napad na građane Mostara koji je policija prekinula", stoji u krivičnoj prijavi podnesenoj Tužilaštvu HNK-a protiv Dragana Čovića i Bože Ljubića.

Inače, Udruženje logoraša Mostara Čovića i Ljubića prijavilo je zbog, kako navode, izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti".

Ipak, iz MUP-a HNK-a navode kako takve informacije nisu tačne, te da su policijske snage tog dana poduzele sve mjere i radnje predviđene ranije sačinjenim planovima.

"U službenom biltenu dnevnih događanja za taj dan nije zabilježen niti jedan incident koji bi se mogao dovesti u vezu s neistinitim navodima. Nije tačno da je policija zatvarala ugostiteljske objekte , što i nije u njenoj nadležnosti , niti je bilo pokušaja prelaska organizovane grupe ljudi preko mosta Avenija – Sjeverni logor. Još jednom želimo naglasiti kako policija MUP-a HNK profesionalno obavlja sve zadaće i garancija je bezbjednosti svih građana Kantona", zaključuje se u saopćenju MUP-a HNK.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije