Ratni zločin u Višegradu: Silovao Srpkinju jer je bila udana za Bošnjaka

AA
Ratni zločin u Višegradu: Silovao Srpkinju jer je bila udana za Bošnjaka
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja optuženog Vuka Ratkovića tereti za krivično djelo zločini protiv civilnog stanovništva iz člana 142. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Vuk Ratković u vremenskom periodu od početka mjeseca juna 1992. godine do kraja prve polovine mjeseca januara 1993. godine u Višegradu, općina Višegrad, za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini između Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine, kasnije Republike Srpske i Armije Republike Bosne i Hercegovine, kao pripadnik – vojnik Višegradske brigade Vojske Republike Srpske, pri Vojnoj pošti (VP) 7158 Višegrad, postupao suprotno pravilima Međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe člana 3. stav 1. tačka a) i c) i člana 27. IV Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata od 12. augusta 1949. godine.

Naime, te odredbe posebno štite žene protiv svakog napada na njihovu čast, a naročito protiv silovanja i svakog napada na njihovu stidljivost.

Naime, optuženi je u više navrata prisiljavao civila ženskog pola srpske nacionalnosti oštećenu „VR-1“ upotrebom sile na seksualni odnos (silovanje), jer je udana za civila bošnjačke nacionalnosti T.M. 

S T.M.  je u braku imala dvoje djece, maloljetnog sina i kćerku, a njen suprug T.M. i maloljetni sin su prethodno zbog straha za njihove živote napustili Višegrad, dok je oštećena „VR-1“ sa maloljetnom kćerkom ostala živjeti u Višegradu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije