Ratni veterani iz BiH, Hrvatske i Srbije odat će počast stradalima u Goraždu

Radiosarajevo.ba
Ratni veterani iz BiH, Hrvatske i Srbije odat će počast stradalima u Goraždu
Foto: Geocaching / Memorijalno izletište Rorovi
Grupa ratnih veterana iz BiH, Srbije i Hrvatske u organizaciji Centra za nenasilnu akciju Sarajevo/Beograd zajednički će posjetiti mjesta stradanja vojnika i civila na području Goražda.

Ovom idejom želi se pokazati da su bivši borci društvena skupina koja posjeduje visok stepen i kredibiliteta i potencijala za rad na polju izgradnje mira upravo zato što su neposredno, često na veoma surov način, iskusili rat na sopstvenoj koži.

Na ovaj način se jača slika bivših boraca kao graditelja mira koji je potreba ogromne većine ljudi na ovim prostorima, pa tako i ogromne većine veterana i njihovih porodica.

Iz CNA su saopćili da namjeravaju 9. novembra 2017. posjetiti centralno spomen-obilježje braniocima Goražda, spomenik ubijenoj djeci u Goraždu, ratnu bolnicu, mjesto borbi na lokalitetu Rorovi, te spomenike stradalim Bošnjacima i Srbima u mjestu Jabuka u općini Foča-Ustikolina.

"Vjerujemo da zajedničke akcije bivših neprijatelja usmjerene ka obilježavanju stradanja i iskazivanju poštovanja spram svih žrtava, doprinose izgradnji povjerenja, razgradnji slika neprijatelja u našim društvima i šalju simboličnu, ali snažnu poruku pomirenja", saopćeno je iz CNA.

Mirovna organizacija Centar za nenasilnu akciju, sa uredima u Sarajevu i Beogradu, od 2008. godine organizuje posjete grupe ratnih veterana iz Hrvatske, Srbije i BiH mjestima stradanja civila i vojnika tokom posljednjeg rata. Posjete se organizuju u partnerstvu sa veteranskim asocijacijama i grupama iz svakog mjesta koje se planira posjetiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije