Mladić osuđen za teroriziranje i držanje Sarajeva pod opsadom

Radiosarajevo.ba
Mladić osuđen za teroriziranje i držanje Sarajeva pod opsadom
Vijeće Haškog tribunala osudilo je Ratka Mladića za teroriziranje građana Sarajeva i držanje grada pod opsadom prema optužnici iz 2011. godine.

Kada je u riječ o opsadi Sarajeva, Mladić se tereti za napade na civile protiv pravila. 

Prema optužnici i zaključcima koji su danas pročitani u sudu u Hagu se navodi kako su u Sarajevu ubijene stotine civila te da ih je hiljade povrijeđeno.

"Mnogi od njih su bili povrijeđivani u svakodnevnim obavezama, kao što su šetnja ili odlazak na pijacu. Osamnaestog novembra 1994. pripadnik Vojske Republike Srpske je ustrijelo ženu dok je išla sa svojom djecom ulicom. Metak joj je prošao kroz stomak, a njenog sedmogodišnjeg sina u glavu i usmrtio ih. Iste godine je granatirana tržnica Markale u Sarajevu gdje je ranjeno 140 civila, žena, djece i staraca", zaključci su Vijeća suda u Hagu.

Istaknuto je također kako su ljudi u Sarajevu pretprjeli velike strahote i stradanja.

Čitajući tačke optužnice u kojima se Mladić tereti za ubijanje civila u opsadnom Sarajevu, Vijeće je razmotrilo prirodu, način, vrijeme, lokacije i trajanje snajperskih i artiljerskih namjera i konstatirao da je namjera izvršilaca bila da gađaju civile. Utvrđene su i namjere teroriziranja Sarajeva, ubistva, protivpravna napada na civile, zločine protiv čovječnosti i kršenja pravila ratovanja.

Građani Sarajeva prve dane rata zapamtili su po presretnutom Mladićevom razgovoru radio vezom u kojem naređuje artiljerijskim jedinicama raspoređenim po brdima oko grada granatiranje sarajevskih naselja Velešići i Pofalići i ulica u centru grada, kao i ispaljivanje plotuna na zgradu Predsjedništva BiH. 

Ratko_Mladic_prtscr.jpg - undefined

Mladić je dok je učestvovao u UZP-u pokrenuo i provodio kampanju snajperskog djelovanja i granatiranja civila u opkoljenom Sarajevu. Cilj ovog zločinačkog poduhvata, navodi se u optužnici, bio je širenje terora među civilnim stanovništvom. 

"Velušiće, tuci Velušiće!... Velešiće tuci i Pofaliće tuci. Tamo nema srpskog življa mnogo", poručivao je radiovezom svojim vojnicima u noći 28. maja 1992. godine, a njegova odbrana tokom suđenja u Hagu tvrdila je kako se radi o "montiranom" snimku. 

Sarajevo je pod opsadom, većinom bez vode, hrane, lijekova, struje, izloženo nasumičnom granatiranju i snajperisanju civila, bilo 1.425 dana. Više od 10.000 civila je ubijeno, od toga oko 1.600 djece.

Granatiranje pijace Markale 1994. godine kad je poginulo 66, a ranjeno 140 ljudi, kao i masakr ispred Gradske tržnice 1995. godine kad je ubijeno 43, a ranjeno 90 ljudi, nalaze se među optužbama Haškog tužilaštva protiv Mladića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije