Kupovina putem interneta: Važne izmjene u vezi s plaćanjem uvoznih dažbina

J. Ć.
Kupovina putem interneta: Važne izmjene u vezi s plaćanjem uvoznih dažbina
Arhiv / Ilustracija
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je nedavno usvojio Odluku o ostvarivanju prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina.

Odluka se trenutno sprema u jezičke verzije, nakon čega te jezičke verzije idu na potpis u Vijeće ministara BiH, a zatim prema Službenom listu BiH, potvrdio je za Radiosarajevo.ba Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH. 

Prema njegovim riječima, primjena ove Odluke počinje osmog dana od dana objave u Služenom listu BiH.

"Očekujemo da bi sve skupa moglo biti završeno do kraja ovoga mjeseca", rekao je Kovačević. 

U skladu s pomenutom Odlukom došlo je do određenih izmjena kada su u pitanju visine iznosa za koje je predviđeno oslobađanje od plaćanje uvoznih dažbina.

"Kada osoba ulazi  u carinsko područje BiH vozilom ili na neki drugi način, trenutno ima pravo na oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina na robu koju unose u svom ličnom prtljagu za vlastite potrebe do vrijednosti od 200 KM. Stupanjem na snagu i početkom primjene nove Odluke ta vrijednost se povećava do iznosa od 600 KM", pojasnio je Kovačević.

Prema trenutnim propisima kada građani BiH dobijaju pakete iz inozemstva, trenutno se oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina vrši na pakete zanemarive vrijednosti do iznosa od 50 KM.

"Stupanjem na snagu i početkom primjene nove Odluke ta vrijednost se povećava do iznosa od 300 KM, ukoliko fizičko lice naručuje robu iz inozemstva i istu plaća prilikom narudžbe. S druge strane oslobađaju se od plaćanja uvoznih dažbina paketi do vrijednosti od 90 KM ukilko fizička lica iz BiH iste dobijaju od fizičkih lica iz inozemstva bez bilo kakvog plaćanja", istaknuo je.

Kada se radi o gore pomenutoj robi mora biti vidljivo da je ista namijenjena za vlastitet potrebe.

"Ne smije se raditi o količinama koje bi dale naslutiti da je ta roba namijenjena daljoj prodaji u BiH. U tom smislu prilikom pregleda pošiljki posebno će se voditi računa o vrsti i i količini robe u paketima kako bi oslobađanje ostvarilo zaista samo za one pošiljke gdje je jasno vidljivo da se radi o robi namijenjenoj za vlastite potrebe. Sasvim je jasno da će u provjerama biti evidentirana i osoba koja konstatno naručuju određenu robu, te će biti izvršene dodatne provjere istih. U svakom slučaju očekujemo da će povećanje iznosa za oslobađanja od plaćanja uvoznih dažbina uticati na porast broja narudžbi robe preko interneta od strane građana BiH", rekao je Ratko Kovačević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije