Rat je Bosnu i Hercegovinu koštao 200 milijardi eura

Radiosarajevo.ba
Rat je Bosnu i Hercegovinu koštao 200 milijardi eura
Foto: Radiosarajevo.ba / Ferhadija džamija u Banjoj Luci

Danas će u sudnici ICTY-a biti izrečena drugostepena presuda vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću. Njemu je u prvostepenoj presudi  izrečena kazna zatvora od 40 godina, a u njoj je navedeno da su vlasti RS oduzimale imovinu žrtava nakon ili tokom protjerivanja.

Nesrpska imovina je pljačkana, a u mnogim općinama uništavana su sela i imovina stanovništva. Prema presudi, spomenici kulture i sakralni objekti odabrani su za razaranje zbog značaja za Bošnjake i Hrvate.

Tokom rata porušeno je 614 džamija,  a jedne od najznačajnijih su džamija Ferhadija u Banjoj Luci, Atik džamija u Bijelini, Aladža u Foči i mnoge druge.

Gradovi u BiH,  pretrpjeli su velike štete, a glavni grad BiH, Sarajevo, pretrpilo je najveću štetu tokom ospade koja je trajala 1425 dana. Uništena je i zapaljena arhivska građa u Vijećnici, porušeni spomenici kulture, porušena borilišta ZOI iz 1984. godine. 

Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti Univerziteta u Sarajevu procijenio je da je ukupna materijalna šteta nastala tokom rata u Bosni i Hercegovini 200 milijardi eura.

Sve o presudi Radovanu Karadžiću čitajte na ovom LINKU.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije