Rasprava u Skupštini KS zbog prijedloga zakona: Šta je rekla Brčić, a šta Dević

0
Radiosarajevo.ba
Rasprava u Skupštini KS zbog prijedloga zakona: Šta je rekla Brčić, a šta Dević
FOTO: Radiosarajevo.ba / Brcic/Devic

Na današnjoj 34. radnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo raspravljalo se o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo.

Prijedlog zakona je upućen po hitnoj proceduri i ministrica pravde i uprave Vlade KS Lejla Brčić je objasnila detaljno zbog čega je to urađeno.

"Donošenje zakona u redovnom postupku moglo bi donijeti štete i posljedice po KS i dovodi u pitanje prava građana. U ovom momentu se ne donose drugostepna rješenja. Ne mogu se osigurati studenti i učenici jer ne postoje resorna ministarstva itd. Presuda Ustavnog suda FBiH upućuje na zaključak da je potrebno po hitnom postupuku primijeniti presudu, da su smatrali da treba ostaviti više mjeseci ostavili bi takav rok. I OHR je rekao da moramo što prije osigurati relaizaciju ustavnih nadležnosti", rekla je ministrica.

Istakla je i da su obavljenje konsultacije sa stručnjacima, ali i da su dobili pozitivno mišljenje od OHR.

"Obavili smo konsultacije sa stručnjacima i dobili smo podršku i OHR-a.", rekla je ministrica Brčić.

Zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević smatra da se Zakon ne može donijeti po hitnom postupku.

"Ovakvo zakonsko rješenje predložila je ministrica. Nemojte nas uvoditi u pravni avanturizam u Kantonu Sarajevo i nemojte pogrešno tumačiti dopise koje ste dobili od Ustavnog suda i OHR. OHR u svom dopisu, koji niste namjerno dostavili, nisu rekli da se Zakon treba donijeti po hitnom postupku", izjavio je Mahir Dević.

"Stav Ustavnog suda Federacije je da reorganizacija i prekompozicija iziskuje redovnu proceduru. Sva odgovornost je na ministrici Brčić", rekao je Dević.

"Nemojte dovoditi Kanton Sarajevo u potpuni haos. Prestanite voditi inat politiku", dodao je zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević.

Zastupnica SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Jasmina Biščević-Tokić imala je dosta primjedbi na Zakon o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo.

"Zakon je donesen na neustavan način i nismo imali prije da se upoznamo sa izmjenama istog", izjavila je zastupnica Biščević-Tokić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije