Rasim Kadić za Radiosarajevo.ba: Ponosan sam što sam poznavao Paddyja Ashdowna

E. Halimić
Rasim Kadić za Radiosarajevo.ba: Ponosan sam što sam poznavao Paddyja Ashdowna
Foto: RSA / Rasim Kadić

Rasim Kadić je bio predsjednik Liberalno demokratske stranke (LDS). U Vladi Alijanse je izabran na dužnost ministra za izbjeglice. Za Radiosarajevo.ba je govorio o svom poznanstvu s Paddyjem Ashdownom, liderom evropskih liberala, i susretima koje je imao s tim velikim čovjekom i zaljubljenikom u Bosnu.

„Prije svega, u ime svih bosanskih liberala, želim da izrazim iskrenu bol, te izrazim sućut porodici Ashdown, povodom smrti našeg Paddyja. Evropska (liberalna) politika je izgubila jednog od najautentičnijih predstavnika, neumornog borca za promicanje temeljnih liberalnih vrijednosti“, kazao je Kadić.

Dodao je da činjenica da Paddy u ratom zahvaćenu Bosnu i Hercegovinu došao među prvima, te da je još 1992. godine obišao logore koje su tadašnje vlasti Srpske Republike BiH formirali za protivpravno zatvaranje, mučenja i ubijanja nesrba, prvenstveno Bošnjaka, o čemu je kasnije i svjedočio u Hagu, jasno pokazuje njegov politički stav.

„Stav koji ga nije napuštao do kraja svoga života, a o čemu svjedoči njegov supotpis na pismu bivših visokih predstavnika vlastima u Republici Hrvatskoj prije 30-tak dana, u povodu njihovog preagresivnog političkog nasrtaja na suverenost Bosne i Hercegovine“,naglasio je Kadić.

Ispričao je da od njihovog prvog susreta u prostorijama Liberalno Demokratske Stranke u Sarajevu, u ljeto 1993.godine, Paddy nije napuštao zalaganje za liberalne vrijednosti.

Paddy Ashdown - undefined

Foto: Sky News: Paddy Ashdown

„Na taj prvi susret smo posebno ponosni, jer je njegov dolazak bio potvrda naših vrijednosti za koje smo se zalagali, i koje smo javno zastupali i tokom rata, pa tokom svih kasnijih susreta. Obostrano smo konstatirali da su nasuprot nastojanjima za afirmaciju nacionalističkih politika zasnovanih na klerikalističkim pozicijama, te da je jedina osnova za stabilno funkcioniranje Bosne i Hercegovine, kao sastavni dio evropske porodice uređenih država“, istakao je Kadić.

Dodao je da danas, kada su se svi uvjerili u njegovu politiku, možemo biti ponosni na vrijeme koje smo proveli sa njim.

„Možemo reći da smo, iako smo kao LDS bili gubitnici na svim izborima poslije rata, (p)ostali moralni pobjednici vremena, jer će se našim i Paddyjevim stavovima vraćati svi oni koji žele mirnu, prosperitetnu i demokratsku Bosnu“, ispričao nam je Kadić.

On je posebno izdvojio počast koju je Paddy dao LDS-u 1995. godine, još u toku rata.

„Tada sam kao tadašnji predsjednik LDS BiH, na kongresu njegove Liberalno Demokratske Stranke Velike Britanije, mogao da govorim na plenarnom zasijedanju, te iznesem stavove za okončanje rata u Bosni i Hercegovini, i izgradnju poslijeratne Bone i Hercegovine, kao pluralističkog i otvorenog društva slobodnih građana, uključenih u evropske integracione tokove. Ovo je bio jedinstven slučaj da je jedan stranac mogao da govori na ovakvim skupovima, jer to nije praksa u Ujedinjenom Kraljevstvu“, naglasio je Kadić.

Dodao je da liberali mogu biti ponosni na činjenicu da je Paddy, po opštem mišljenju, najbolji Visoki predstavnik, i osoba koja je najviše uradila na afirmaciji liberalnih vrijednosti na kojima bi trebalo da se temelji Bosna i Hercegovina.

„Paddy je tokom svog mandata u OHR-u direktno i beskompromisno pomagao bosanskim vlastima da uspostave institucije Bosne i Hercegovine, kao bi ona mogla da bude respektabilna i pouzdana država na putu, i sutra kao punopravni član Evropske unije“, zaključio je Kadić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije