Rapa: Ako vlasti ne usvoje Zakon o PIO, 100.000 penzionera će izaći na proteste

E. H.
Rapa: Ako vlasti ne usvoje Zakon o PIO, 100.000 penzionera će izaći na proteste
FOTO: Fena / Mehmedalija Rapa
Ukoliko Zakon o penzionom i invalidskom osiguranju ne bude usvojen ili ukoliko penzije za januar 2018. godine ne budu uvećane za pet ili deset posto, 100.000 penzionera moglo bi izaći na ulice.

To praktično znači da bi se vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, nastartu izborne godine, mogle suočiti s masovnim protestima jedne od najugroženijih kategorija građana.

"Mi smo na svojoj skupštini u septembru 2017. godine donijeli zaključke u kojima smo, među ostalim, rekli da ćemo, ako zakon ne bude usvojen do kraja godine i ako ne bude stupio na snagu 1. januara 2018., tražiti da i bez njega penzije budu povećane od 5 do 10 posto. Ako se ne ispune i ti uslovi tokom mjeseca januara, onda ćemo mi organizirati velike proteste širom Federacije BiH, te će vjerovatno odluka o takvim protestima biti donesena u februaru, kada budemo analizirali ono što je vlast učinila tokm prvog mjeseca", kazao je Mehmedalija Rapa, predstavnik Saveza udruženja penzionera/umirovljenika FBiH za Radiosarajevo.ba.

Ipak, pojasnio nam je i kako očekuju vrlo skoro zasjedanje oba Parlamenta FBiH, te da se nadaju kako će Zakon o PIO biti usvojen na ovim sjednicama.

"Moram kazati da još uvijek nije usvojen ni budžet FBiH, te imamo informacije kako bi se uskoro trebala održati sjednica tim povodom. Također, istaknuto nam je i kako će na toj sjednici biti raspravljano o Zakonu o PIO, te bi on tada trebao biti usvojen u oba doma Federalnog Parlamenta, što odmah isključuje mogućnost protesta", pojasnio nam je Rapa.

U poruci vlastima istaknuo je i kako penzionere sada interesira samo povećanje penzije, te da je na Vladi da pronađe rješenja za to.

"Protesti će, ukoliko penzije ne budu povećane tokom januara, biti održani vjerovatno na proljeće, jer ne smijemo rizikovati zdravlje naših penzionera. I tada vlasti pred institucijama mogu očekivati 100.000 penzionera koji traže svoja prava. Vlada je ranije ukazivala na to da ne može povećati svim penzionerima primanja, jer su neke penzije veće od plaća, ali mi ostajemo ustrajni u svojm zahtjevu da najugroženije kategorije dobiju povećanja penzija, a Vlada nek odlučuje kome će ih povećavati, a kome ne", zaključio je Rapa.

Podsjetimo da je posljednje povećanje penzija u Federaciji bilo 2014. godine, kada su one povećane za 10 posto, a u međuvremenu su porasli troškovi života.

U Federaciji oko 66 posto penzionera živi od minimalne mirovine od 326 maraka, dok je zajamčena mirovina 434 marke. Od novca koji primaju umirovljenici ne mogu sebi na mjesečnoj razini osigurati ni hranu, a kamoli plaćanje komunalija i lijekova koji su skoro svima potrebni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije