Ramiz Salkić posjetio napadnutog povratnika: Ponavljaju se scene iz 1992.

Radiosarajevo.ba
Ramiz Salkić posjetio napadnutog povratnika: Ponavljaju se scene iz 1992.
FOTO: Kabinet potpredsjednika RS / Ramiz Salkić u posjeti Azrinu Hodžiću
Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić je danas u Prijedoru posjetio povratnika Azrina Hodžića koji je jučer verbalno napadnut u ovom gradu.

Salkić je tokom posjete izrazio podršku Hodžiću i njegovoj porodici, te mu ponudio svaku vrstu pomoći, uključujući i pravnu pomoć i zaštitu u vođenju postupka.

"Pozivam institucije da rade svoj posao. Ovo nije izolovan slučaj, nego je ovo produkt dugogodišnje kampanje koja se vodi od strane institucija i medija na negiranju Bošnjaka i države Bosne i Hercegovine. Ukoliko se žele izbjeći ovakve situacije u budućnosti, institucije entiteta i mediji na prostoru entiteta Republike Srpske, moraju prestati voditi huškačku kampanju usmjerenu protiv Bošnjaka i države Bosne i Hercegovine. Ovo pokazuje da Bošnjaci moraju biti spremni na svaku vrstu izazova i da moraju imati adekvatan odgovor na svaku vrstu izazova", rekao je Salkić koji je pozvao institucije ovog bosanskohercegovačkog entiteta na adekvatnu reakciju.

"Neprihvatljivo je da se danas ponavljaju scene koje su obilježile vrijeme 1992. godine, kada su ljudima oduzimana prava, kada su ponižavani, maltretirani, odvođeni u logore i ubijani samo što nisu pripadali određenom narodu i određenoj političkoj ideologiji. Zbog toga je važno da institucije urade dosljedno i pravično svoj posao i da adekvatno kazne počinioca, kako bi to bio primjer za sve druge koji isto ili slično razmišljaju", istakao je potpredsjednik Salkić, koji je posjetio i Hodžićevu radionicu u kojoj se bavi rezbarijom i proizvodnjom raznih predmeta od drveta.

Hodžića je napao Renato Marjanović tražeći da sa cerade svojeg vozila otkloni grb Bosne i Hercegovine. Od Hodžića je zahtjevao da se "izvini" zbog istaknutog grba rekavši: 

"Izvinite, Srbi u Prijedoru, što sam lijepio zastavu Bosne i Hercegovine na prikolicu. Neću nikad više i poštujem Republiku Srpsku i Milorada Dodika".

Marjanović je verbalni napad zabilježio video snimkom i podijelio ga na svojem Facebook profilu. Isti dan je uhapšen, da bi danas bio pušten na slobodu.

Salkić je posjetio i Medžlis Islamske zajednice u Prijedoru, gdje je razgovarao sa Husein ef. Velićem, glavnim prijedorskim imamom i Edhemom Delićem, predsjednikom Medžlisa Islamske zajednice Prijedor. Upriličena je i posjeta Čaršijskoj džamiji u centru Prijedora, gdje su nedavno ispisani uvredljivi grafiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije