Ramiz Salkić: Godine i godine zatvora za Karadžića su malo imajući u vidu bol žrtava

Radiosarajevo.ba
Ramiz Salkić: Godine i godine zatvora za Karadžića su malo imajući u vidu bol žrtava

Kakva god bude presuda haškom optuženiku Radovanu Karadžiću, ona ne može nadoknaditi bol i patnju građana BiH, koje su pretpjeli od 1992. do 1995. godine, a posebno kada se govori o žrtvama genocida u tom bh. entitetu, koji su sve izgubili, kazao je za Fenu potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić.

Stoga, naglašava da koliko god da bude izrečeno godina zatvora Karadžiću, to će biti malo.

"Ipak, vjerujem da će on biti osuđen za zločin genocida ne samo u Srebrenici već i na drugim područjima. Zajedno s Ratkom Mladićem i Slobodanom Miloševićem jedan je od najodgovornijih za sve ono što se dešavalo u BiH u ratnom periodu, i ako bude i truna pravde, presuda će biti takva da bar, u najmanju ruku, djelimično ublaži bol i patnju te da satisfakciju porodicama žrtava za sve ono što je činio" naveo je Salkić.

Ukoliko u BiH želimo mir, razumijevanje i toleranciju među narodima te poštovanje za žrtve, moraju se poštivati odluke sudova, ali svjedočimo, kaže Salkić, da to nije slučaj kada su u pitanju vlasti RS-a.

"Mora prestati praksa veličanja onih koji su osumnjičeni, osuđeni ili za kojima se traga, a postoji sumnja da su počinili ratne zločine. Posljednji slučaj na Palama, kada je studentski dom nazvan po Radovanu Karadžiću, nije pravac kojim treba ići. Ali, od aktuelne vlasti u RS-u se i ne može očekivati ništa drugo, jer na priči iz '90. godina pokušavaju da očuvaju svoj politički rejting i sačuvaju funkcije. Iako ni sami ne vjeruju u ono što pričaju, vjeruju da im to može donijeti politički rezultat" dodao je Ramiz Salkić za Fenu.

Haški tribunal objavit će 24. marta presudu nekadašnjem predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću.

Optužen je za genocid u Srebrenici i još nekoliko općina 1992. godine, progon nesrpskog stanovništva, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje mu je počelo u oktobru 2009. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije