Ramić: MUP USK-a nema kapacitete da se nosi s migrantskom krizom

AA
Ramić: MUP USK-a nema kapacitete da se nosi s migrantskom krizom
FOTO: AA / Anel Ramić

Povodom posljednjih dešavanja u Krajini i ubistva 24-godišnjeg migranta iz Maroka, te sve češćih kritika koje Ministarstvo za unutrašnje poslove  (MUP) dobiva u posljednje vrijeme kada je u pitanju migrantska kriza, danas je u Ministarstvu za unutrašnje poslova Unsko-sanskog kantona održana konferencija za medije.

Migranti iz Velike Kladuše organizirano krenuli prema granici s Hrvatskom

Anel Ramić, ministar za unutrašnje poslove Unsko-sanskog kantona, obratio se medijima istaknuvši da MUP USK nema materijalno-tehničkih kapaciteta niti nadležnosti da se nosi s cijelom situacijom.

Migranti koji su krenuli prema GP Velika Kladuša zaustavljeni 200 metara od granice

"Jutros sam kontaktirao Mektića, ministra sigurnosti BiH, od kojeg sam zatražio da se najproblematičniji migranti koji su vršili određena krivična djela prebace u migracione centre koje naša zemlja ima, a koji su trenutno prazni, ali mi nije dao konkretan odgovor. Insistirao sam da se pojača granica na istočnom dijelu Bosne i Hercegovine, ne samo kroz 50 službenika Distrikta Brčko i MUP-a RS-a, već jedan veći broj njih, zamolivši ga da napravi sastanak na kojem bi bili prisutni svi ministri unutrašnjih poslova, komesari i ljudi iz ministarstva odbrane kako bi se iznašlo rješenje za sprečavanje ulaska migranata u našu zemlju u kojoj je trenutno Unsko-sanski kanton najugroženiji, jer mi ovdje nemam niti ovlaštenja niti imamo ljudstva i sredstava da se nosimo s ovom krizom koja prijeti da poprimi veće razmjere", istaknuo je Ramić.

Nakon ubistva migranta iz Maroka u Velikoj Kladuši, policija Unsko-sanskog kantona vrši redovnu kontrolu i pretres Đačkog doma u kojem su smješteni migranti, te nedovoršenog objekta Doma penzionera u kojem je nelegalno boravio određen broj migranata. U tim pretresima policija je pronašla određen broj predmeta s kojima se mogu nanijeti tijelesne povrede. Ramić je naglasio kako policija Unsko-sanskog kantona vrši svakodnevni i stalni nadzor mjesta u kojima borave migranti, te dodao kako MUP USK nije prava adresa na koju treba slati kritike u vezi sa migrantskom krizom.

"Ispred Đačkog doma je postavljen punkt i četiri specijalca koja vrše kontrolu i nadzor tog mjesta kako građani ne bi svojevoljno ulazili među migrante i izlagali se eventualnim neugodnostima i problemima. Međutim, mi ne smijemo ograničiti kretanje migranata, ali držimo situaciju pod kontrolom onoliko koliko smo u mogućnosti, ali prava adresa na koju se javnost treba obratiti je Vijeće ministara BiH i Krizni štab koji je nedavno formiran i kojim predsjedava ministar Mektić.

Oni trebaju urgentno rješiti ovaj problem već danas bez odlaganja. U telefonskom razgovoru s ministrom Mektićem, dobio sam informaciju da će se danas održati elektronska sjednica Vlade Federacije BiH na kojoj bi se trebalo odobriti stavljanje u funkciju migrantskom centra u naselju Polje i Donja Vidovska gdje postoje hale Agrokomerca koje su u nadležnosti Vlade Federacije BiH. Ovim putem apelujemo na građane da prijave bilo kakve vrste problema kako bi policija mogla na vrijeme intervenisati, a također apelujem na više nivoe vlasti i svih nadležnih organa i institucija da se što prije uključe u rješavanje ovog problema, jer mi nemamo kapacitete da se nosimo s ovim problemom", istako je na kraju Ramić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije