Kovač: Ako dobijemo ovlaštenja i resurse moći ćemo regulirati internet sadržaj

Amina Bijelonja
Kovač: Ako dobijemo ovlaštenja i resurse moći ćemo regulirati internet sadržaj
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Predrag Kovač
Generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine (RAKBiH) Predrag Kovač u intervjuu za Radiosarajevo.ba je kazao da bi Agencija mogla regulirati, osim elektronskih medija, i internet sadržaj.

Kovač je kazao da bi takva operacija vrlo lako mogla biti provedena, kada bi RAK dobio potrebne dozvole i da bi sadržaj online medija bio slično reguliran kao i onaj u elektronskim medijima.

"Stvar je u tome što trebamo dobiti zakonsko rješenje da se bavimo tim problem i, naravno, u narednom periodu prije svega trebamo pratiti svjetske i europske standarde i težiti ka tome da naša regulativa bude prilagođena tome To bi se, u tom slučaju, odnosilo samo na imaoce dozvola RAK-a. To je još uvijek u povoju u BiH, ali sigurno ukoliko RAK dobije ovlaštenja i resurse, sve ono što jesu problemi koji se vežu za internet, mogu rješavati", istaknuo je Kovač.

Radiosarajevo.ba: Nedavno ste pozvali sve nadležne institucije da se aktivno uključe u rješavanje problema nezakonitog građenja javnih telekomunikacionih mreža. Da li ima pomaka na tom planu?

To prije svega nije nadležnost RAK-a, a da bismo pomogli rješavanje ovoga problema, RAK je izradio dokument prema kome bi svi donosioci odluka za gradnju mreža koje se odnose na telekomunikacije ili elektronske komunikacije, pomogli da se taj problem rješi. U skladu s tim dokumentom općine, kantoni kao i entiteti bi mogli izbjeći različitost u građenju mreža na teritoriji BiH. Postoji obrazac ponašanja kako bi mnogo lakše bilo svima koji donose odluke da ih donesu na pravi način i da izgrade mreže u skladu s vremenom u kojem živimo i da na taj način izbjegnemo onaj način prema kojem se grade ilegalne telekomunacione mreže. 

Agencija se ranije obratila Ministarstvu saobraćaja i komunikacija FBiH, Ministarstvu energije, rudarstva i industrije FBiH, Ministarstvu prostornog uređenja FBiH, Upravi za inspekcijske poslove FBiH, Savezu općina i gradova Federacije BiH, Savezu općina i gradova Republike Srpske i Vladi Brčko Distrikta BiH u vezi s ovim problemom. Cilj je bio da se uspostavi zakonitost u obavljanju djelatnosti i omogući pravedna konkurencija na tržištu telekomunikacija.

Predrag Kovač - undefined

Predrag Kovač (Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba)

"Uzurpacija desetaka hiljada stubova elektrodistributivne mreže i javne rasvjete, kilometara kablovske kanalizacije, kao i prokopa javnih i privatnih površina, uz instaliranje bespravnih mreža i njihovo puštanje u rad bez pribavljene upotrebne dozvole, prolazi neprimijećeno od nadležnih inspekcijskih i općinskih organa. Štetu trpe svi korisnici javnih telekomunikacionih usluga jer ova pojava postaje masovna i uzrokuje nelojalnu konkurenciju na tržištu. 

Radiosarajevo.ba: Koliko je RAK u proteklih godinu dana izrekao mjera sankcija ili novčanih kazni prema elektronskim medijima?

U proteklih godinu dana ukupno 12r regulatornih pravila i propisa je izmijenjeno ili doneseno (četiri iz područja telekomunikacija, četiri iz emitiranja i četiri iz upravljanja radio-frenkvencijskim spektrom, a koja su imala cilj unapređenje stanja na tržištima telekomunikacija i audio-vizuelnih medijskih usluga.

Radiosarajevo.ba: Mislite li da kaznama i sankcijama mediji mogu više regulirati svoj sadržaj i da li ih sankcije mogu "ograničiti" u kreiranju sadržaja?

Baš zbog toga postoje kazne i sankcije, da bi njihovim izricanjem prema bilo kojem počiniocu prekšraja utjecali na to da se on više ne ponavlja. Nama nije cilj da uzimamo novac bilo kome koga kažnjavamo, već da prije svega tržišta budu bolja nego što su u ovom trenutku. Cilj je da popravimo opće stanje na tržištu kojega reguliramo. Politika kažnjavanja u BiH je takva da je maksimalna kazna koju izriče RAK za najveći prekšraj 150.000 KM. To je za određene nosioce naših dozvola ništa, a za neke je ogromna. Agencija, u prvom mahu kada bilo ko krši pravila, prvo mu izdaje upozorenje i upozorava na stvari koje nisu u skladu s propisima, a ako se kršenja nastave, RAK se neće libiti i nije se libio da izrekne kazne.

U području telekomunikacija izrečene su ukupno 73 izvršne mjere, od čega je pet novčanih kazni, u ukupnom iznosu od 114.000 KM. Sredstva koja se naplate od novčanih kazni nikada nisu bila korištena za finansiranje Agencije, već su uvijek uplaćivana u državni budžet. Također je oduzeto ukupno osam dozvola.

Radiosarajevo.ba: Da li je u posljednje vrijeme došlo do smanjenja broj korisnika telefonskih usluga u mobilnoj mreži i zašto?

Ovakva tržišna kretanja su neminovna na tržištima u zemljama u tranziciji, u kojima je razvoj tržišta telekomunikacija usporen usljed nepostojanja strateških politika djelovanja. Došlo je do značajnog pada prihoda telecom operatera u mobilnoj mreži, a sigurno je ekonomska situacija ta koja opredjeljuje ljude da manje ili više koriste usluge telecom operatera. S druge strane, veliki problem BiH je konstatan odlazak stanovništva i vjerovatno se to odrazilo i na takvu vrstu usluge. Činjenica je da su, prije svega, globalni servisi značajno utjecali na smanjenje saobraćaja kada je riječ o mobilnoj komunikaciji jer su prihvatljiviji bez obzira na lošiji kvalitet. Ljudi često pribjegavaju takvim uslugama.

Radiosarajevo.ba: Dokle se došlo s dozvolom za 4. generaciju mobilne telefonije i kada možemo očekivati 4G mrežu u BiH?

Predrag Kovač - undefined

 Predrag Kovač (Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba)

Korisnici u BiH stalno postavljaju pitanja kada će 4G mreža biti dostupna i u BiH, ali s punim pravom. U skladu s nadležnostima, Agencija je izradila prijedlog dozvole i uputila u dalju proceduru. Pored kriterija koji su uzeti u obzir prilikom izračuna iznosa od 1,2 miliona KM po operateru, vodili smo se još jednom premisom, a to da je da bh. telecom operaterima treba omogućiti da pod što povoljnijih uvjetima razviju potrebnu infrastrukturu kako građani BiH više ne bi bili u diskriminatorskom položaju u odnosu na građane Europe. Dakle, novac od 4G dozvole se raspoređuje u državni i enitetske budžete. U svakom slučaju, odluku da li će dozvola za 4G iznositi 1,2 miliona KM ili 17,5 miliona donijet će Vijeće ministara BiH.

Radiosarajevo.ba: Kada možemo očekivati prelazal s analognog na digitalno zemaljsko emitiranje?

Prelazak s analognog na digitalno emitiranje je još jedna aktuelna tema u BiH. Mi smo jedina zemlja u Europi u kojoj se zemaljsko TV emitiranje i dalje vrši isključivo putem analogne tehnologije. Agencija je pokrenula niz aktivnosti iz okvira svoje nadležnosti koje su imale cilj napredal u prelazak na digitalno zemaljsko emitiranje. Većina se odnosila na otklanjanje smetnji koje su nastale kao rezultat testnog emitiranje, što je prouzrokovalo probleme u radu pojedinih predajnika komercijalnih TV stanica. Realizacija ostalih aktivnosti isključivo je zavisila od drugih institucija uključenih u proces prelaska s analognog na digitalno emitiranje.

Ilustracija - undefined

Ilustracija (Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba)

Radisarajevo.ba: Kako BiH stoji na polju izjednačavanja cijena poziva u BiH, cijena roaminga i cijena poziva prema inozemstvu?

Agecija je junu 2016. godine primijenila set mjera radi smanjenja cijena kako u mobilnoj, tako i u fiksnoj telefoniji. Primarni ciljevi su tada bili razvijanje konkurencije na tržištu te stvaranje pogodnosti za krajnje korisnike. Danas je izjednačena cijena poziva iz mobilne mreže prema drugim fiksnim mrežama s cijenom poziva iz mobilne mreže prema vlastitoj fiksnoj mreži, koja vrijedi za sve postpaid i prepaid pakete. Kao rezultat, cijene su niže od 6 do 30 posto, u zavisnosti od telecom operatera i paketa usluga koji su u ponudi Na osnovu Sporazuma o sniženju cijena usluga roaminga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama između BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije iz 2014. godine, samo nakon prve faze primjene, cijene odlaznih poziva su bile niže za 72-80 posto, cijene dolaznih poziva su niže za 79-90 posto, dok je prosječna cijena poslate SMS poruke bila smanjena za 50-72 posto.

Prilagođavanje poslovanja ukidanje naplate roaminga za telecom operatere podrazumijeva značanja ulaganja u poboljšanja kvaliteta mreže.

Radiosarajevo.ba: Da li je RAK u posljednje vrijeme imao pritužbe na prikazivanje određenih sadržaja reality show programa u Bosni i Hercegovini?

RAK je zaštitio maloljetnike od neprimjerenih sadržaja takvih programa odmah nakon mog dolaska. Agencija je donijela odluku prema kojoj se reality programu mogu gledati, ali oni se moraju imati tehničku zaštitu. Listanjem kanala na TV-u neće se vidjeti sadržaj bilo kojeg reality programa osim u periodu od 00-06 sati. Za sve ostalo nemamo mogućnosti da to zabranimo i zato imamo tehničku zaštitu za one koji to ne žele gledati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije