Radončić poručio Srbima: Nemate razlog za likovanje

Fena
Radončić poručio Srbima: Nemate razlog za likovanje
"Žao mi je što smo se opet poigrali s Bosnom i Hercegovinom i žao mi je što je došlo do ovakve situacije", komentirao je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović pismo Međunarodnog suda pravde u Haagu.

Podsjećamo, u pismo stoji da se ne prihvaća zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid iz 2007. godine.

"Mislim da smo uveliko oslabili ugled BiH kada su u pitanju međunarodne institucije, a s druge strane, siguran sam da će nakon ovoga biti puno tiskovnih konferencija, posebice predstavnika srpskoga naroda koji će tu vijest nastojati koristit u neke druge svrhe", izjavio je Čović na zajedničkoj konferenciji za novinare, održanoj nakon sastanka s predsjednikom Saveza za bolju budućnosti Fahrudin Radončić.

Radončić je, pak, kazao da je "kao Bošnjak prihvatio tužno tu vijest" te je poručio "svojim prijateljima Srbima kako nemaju razloga za likovanje".

Lider SBB-a pozvao je Srbe da, po uzoru na mnoge druge zemlje, usvoje rezoluciju kojom će osuditi genocid u Srebrenici.

"Što se tiče Izetbegovića koji nas je na onom čuvenom skupu pedeset odgovornih osoba uvjeravao da ima sve pravne argumente, očekujem da obrazloži Bošnjacima i žrtvama zašto je imao pogrešnu procjenu i iz toga izvuče politički zaključak o svojoj osobnoj političkoj poziciji", komentirao je Radončić.

U pismu Međunarodnog suda pravde koje je upućeno članovima Predsjedništva BiH, navodi se kako se ništa ne može poduzeti u vezi zahtjeva za revizijom presude tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid, jer mjerodavna tijela nisu donijela nikakvu odluku uime Bosne i Hercegovine kao države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije