Zaključak Komisije: OSA nije prisluškivala zvaničnike Srbije

Radiosarajevo.ba
Zaključak Komisije: OSA nije prisluškivala zvaničnike Srbije
U sjedištu Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) održan je sastanak Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e Parlamenta BiH s čelnicima ove agencije.

Riječ je o ranije najavljenom sastanku nakon zasjedanja ove komisije održanog u utorak kada je potvrđeno da je komisija dobila očitovanje OSA-e o spornom dokumentu koji je procurio u javnost, a navodno je sadržavao detalje o operativnim aktivnostima agencije u vezi s navodnim prisluškivanjem srbijanskih zvaničnika, piše Avaz.

Kako je danas novinarima kazao predsjedavajući Komisije Nikola Špirić, zaključeno je da je dokument, koji je procurio u javnost u vezi operacije Ušće, autentičan.

Međutim, utvrđeno je da niko niti u BiH niti u Srbiji nije prisluškivan.

"U narednom periodu nastavit će se interna istraga u OSA-i kako je dokument s oznakom povjerljivo procurio u javnost. Komisija je ovom pitanju imala jedinstven stav i zaključak", kazao je Špirić.

Član Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e Parlamenta BiH i lider SBB-a Fahrudin Radončić kazao je da su članovi ove Komisije imali vrlo iscrpan razgovor s rukovodstvom OSA-e.

"Dobili smo preciznu dokumentaciju koja dokazuje, da nije bilo nikakvog prisluškivanja, niti u BiH niti vani. To znači da medijska teza, ili politička, da su prisluškivani funkcioneri susjednih država - nije tačna", kazao je Radončić.

Na pitanje da li ovakve situacije mogu narušiti odnos BiH i Srbije, Radončić je kazao:

"Odnose Srbije i BiH mogu narušiti druge situacije, teške političke izjave, jedna vrsta izolacionizma sa strane bošnjačke politike ili teških riječi koje dolaze iz Beograda, a ovaj dokument, ja sam potpuno siguran, nije narušio ništa", istaknuo je Radončić.

Na sastanku u sjedištu OSA-e prisustvovali su predsjedavajući Špirić, te članovi Fahrudin Radončić, Bariša Čolak, Ljilja Zovko, Sadik Ahmetović, Safet Softić, Damir Bećirović, Darko Babaj i Predrag Kožul.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije