Radnici Željeznica RS-a prekinuli štrajk glađu nakon devet dana

Anadolija
Radnici Željeznica RS-a prekinuli štrajk glađu nakon devet dana
Radnici Željeznica Republike Srpske koji su u prethodnih devet dana štrajkovali glađu danas su odlučili da prekinu štrajk.

Na ovaj potez 12 radnika odlučilo se nakon sastanka predstavnika radnika sa Miloradom Dodikom, predsjednikom RS.

Prema dogovoru koji su postigli, sutra će radnicima ŽRS biti isplaćene dvije naknade za topli obrok i dvije za prevoz, a ostali dug u idućem mjesecu po prilivu sredstava. Također, dobili su obećanje i da će biti riješeno i ovjeravanje zdravstvenih knjižica.

Zlatko Marin, presjednik Samostalnog sindikata Saobraćajno-transportne djelatnosti u ŽRS, u obraćanju novinarima nakon sastanka radnika koji su štrajkovali glađu, rekao je da su ulazeći u štrajk željeli da skrenu pažnju javnosti na to što se dešava u ŽRS i s radničkim pravima u RS.

"U ovim danima obišli smo sve institucije RS, jedina institucija koja je bila spremna da sa nama dogovara je bila institucija predsjednika RS", kazao je Marin.

On smatra da su uspjeli probuditi javnost, a nisu zadovoljni što ih je javnost slabo shvatila i slabo podržala.

"Najveći razlog da prekinemo štrajk je naše zdravlje", rekao je Marin.

Radnici ŽRS-a počeli su štrajk tražeći da im se isplate naknade za topli obrok i prevoz, kao i da im se omogući ovjeravanje zdravstvenih knjižica.

Uprava preduzeća pokrenula je disciplinski postupak protiv štrajkača, a oni su poručili da su sve uradili u skladu sa zakonom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije