Zenica: Sukobili se radnici Željezare i policija, nekoliko povrijeđenih

Radiosarajevo.ba
Zenica: Sukobili se radnici Željezare i policija, nekoliko povrijeđenih
Radnici Željezare iz Zenice ponovo su odlučili blokirati magistralni put M-17, nakon što njihovi problemi nisu riješeni iako od ponedjeljka veliki broj njih štrajkuje glađu, zbog čega su se sukobili s policijom u Zenici.

Naime, oni su danas blokirali put M-17 uz podršku drugih sindikata, boračkih i šehidskih udruženja, te su istaknuli kako će ovog puta blokada trajati sve dok u Zenicu ne dođe federalni premijer Fadil Novalić, prenosi Zenit.

"Nažalost, mi ćemo ponovo morati pribjeći najgoroj i najradikalnijoj mjeri blokade puta M-17. Samo dolazak premijera Fadila Novalića u Zenicu može zaustaviti ovu blokadu. Mi smo u štrajku glađu i idemo na sve ili ništa", kazao je Avdija Halilović, predsjednik Sindikata Željezare uoči protesta.

Dodao je kako su radnici iscrpljeni i gladni, ali da su se odlučili na radikalne mjere jer samo tako mogu doći do rješenja problema.

Oni su s transparentima blokirali cestu M-17 na petlji u naselju Blatuša, a na mjestu blokade nalazi se i veliki broj policijskih ekipa, koje su pokušale spriječiti blokadu. Ipak, nakon naguravanja sa policijom jedna grupa radnika se uspjela probiti i blokirati cestu M-17.

Dosta radnika se još uvijek  nalazi na mostu i pokušavaju se probiti kroz jako policijsko osiguranje, ali je zabrinjavajuće da su se radnici sukobili s policijom te da je tom prilikom nekoliko njih povrijeđeno

Podsjećamo, više stotinu radnika ovog preduzeća štrajkuje već četiri dana, a do sada im se niko od nadležnih nije obratio niti posjetio.

Na sastanku, koji je prethodio blokadi, je odlučeno da će od Vlade FBiH zahtijevati da im se isplati 13 plata, kao i otpremnine, a nakon toga neka se osnuje nova firma koja će se baviti ishranom.

Snimak sukoba možete pogledati na linku.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije