Nekadašnji radnici Vitezita iscrpljeni i bolesni pješače prema Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Nekadašnji radnici Vitezita iscrpljeni i bolesni pješače prema Sarajevu
Grupa od 23 radnika tvornice eksploziva "Vitezit" trenutno prolazi pored Visokog, a očekuje se da će u toku dana stići u Sarajevo.

Podsjećamo, ova grupa radnika  krenula je jučer iz Viteza pješke na protestnu šetnju u Sarajevo. Oni traže uvezivanje radnog staža za 19 radnika koji su stekli uslove za penziju.

Predsjednik Udruge radnika neriješenog radno-pravnog statusa Vitezita Safet Sivro kazao je novinarima kako je dolazak u Sarajevo planiran u ponedjeljak navečer ili utorak ujutro, a uslijedit će protestno okupljanje ispred zgrade Vlade FBiH.

Vlada Federacije BiH je u ovom mandatu ozbiljno krenula u rješavanje problema radnika kojima nije uvezan radni staž, a stanje koje je zatečeno je bilo kritično, izjavio je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

vitezit_RSA(2).jpg - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba

"Ipak, moraju se poštovati procedure i pravila. Ne može se poslati zahtjev za uvezivanje radnog staža i par dana od toga organizovati proteste. To je slučaj radnika Vitezita. Mi jesmo zaprimili zahtjeve ovih radnika, obradili je i uputili Federalnom ministarstvu finansija. Nakon što dobijemo pozitivno mišljenje ministarstva mi ćemo završiti čitavu proceduru, što ne bi trebalo da traje duže od nekoliko sedmica", kazao je Džindić.

Članovi Udruge radnika neriješenog radno-pravnog statusa "Vitezita" pješačili su na proteste u Sarajevo i u martu 2014. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije