Radnici u zdravstvu KS dobili presudu: Nereprezentativni sindikat izborio veće plaće?

Radiosarajevo.ba
Radnici u zdravstvu KS dobili presudu: Nereprezentativni sindikat izborio veće plaće?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, na čijem je čelu Edo Selimić, dobio je presudu Vrhovnog suda FBiH po kojoj drugi sindikat, Sindikat doktora medicine i stomatologije KS, nije reprezentativan.

Ovim se, kako navode iz Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu, dovodi u pitanje i povećanje plaća ljekarima, odnosno kolektivni ugovor koji je Sindikat doktora potpisao s Vladom Kantona Sarajevo.

"Sindikat radnika u zdravstvu u KS, koji okuplja preko 3.000 članova, u petak je zaprimio presudu Vrhovnog suda FBiH od 2. jula kojom sud jasno obznanjuje da je taj Sindikat jedini koji ima zakonsko pravo da pregovara sa vlastima. Presuda je šamar u lice svim pokušajima manipulacije i brojnim kršiocima zakona unutar same Vlade KS u tri mandata, te jasno govori da su odgovorni nosioci funkcija svjesno kršili zakon vodeći se političkim interesima, a na štetu većine uposlenih u zdravstvu", kazali su iz Sindikata radnika u zdravstvu, koji su saopćili o donesenoj presudi.

Podsjetili su da je Ministarstvo rada Kantona Sarajevo 23. februara 2017. godine, kada je na njegovom čelu bila Amela Dautbegović, donijelo rješenje o reprezentativnosti Sindikata doktora medicine i stomatologije KS.

Zbog ovoga je Sindikat radnika u zdravstvu podnio tužbu koja je uvažena, te je Kantonalni sud u Sarajevu u februaru prošle godine vratilo predmet na ponovni postupak.

"Način na koji se iskoristila pravno diskriminirajuća odluka Vlade KS uzrokovao je velike financijske izdatke, razdor u struci, i nezadovoljstvo pacijenata jer se privilegirani sloj ljekara i nije angažirao više srazmjerno velikim povišicama, što je javnost primjetila i kritikovala", navode iz Sindikata radnika u zdravstvu.

U ponovnom je postupku Ministarstvo rada KS, na čijem je čelu tada bio Malik Garibija, početkom jula 2019. godine donijelo rješenje o reprezentativnosti sindikata doktora za područje djelatnosti „zdravstvene zaštite“ (liječnička djelatnost i stomatološka djelatnost – doktori stomatologije i doktori stomatologije – specijalisti) na području KS.

"Time otvoreno krše jasna pravila u korist jedne grupe radnika u zdravstvu, i to političkim zaobilaženjem i dogovorima bez znanja javnosti potpisuju nezakoniti kolektini ugovor za jednu profesiju u djelatnosti zdravstva", istakli su iz Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu, koji je ponovo podnio tužbu, ali ju je Kantonalni sud u Sarajevu u decembru odbio, zbog čega su se obratili Vrhovnom sudu FBiH.

Navode da su da nakon tri godine pravne borbe dokazali da su rješenja donošena suprotno Zakonu o radu i bila diskriminirajuća, te da presuda Vrhovnog suda za posljedicu ima to da su poništene i sve posljedice koja su rješenja o reprezentativnosti Sindikata doktora proizvodila.

"To konkretno znači da su poništeni Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u djelatnosti doktora medicine i stomatologije na teritoriji KS potpisan 8. novembra 2017. godine od strane Konaković Elmedina, tadašnjeg Premijera KS, i Hočko Izeta, predsjednika Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, kao i njegove izmjene i dopune iz 2018. godine, te Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u djelatnosti doktora medicine i stomatologije na teritoriji KS potpisan 20. decembra 2019. godine od strane g. Forto Edina, tadašnjeg Premijera KS, i Hočko Izeta predsjednika Sindikata doktora medicine i stomatologije KS", istakli su u Sindikatu radnika zaposlenih u zdravstvu.

Očekuju da se sada konačno završi i proces potpisivanja kolektivnog ugovora s njima, zbog čega su u štrajku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije