Radnici 'Aluminija' neće protestovati ispred HDZ-a, slijedi ponovo blokada M17

Radiosarajevo.ba
Radnici 'Aluminija' neće protestovati ispred HDZ-a, slijedi ponovo blokada M17
Foto: Arhiv / Protest radnika 'Aluminija'

Radnici mostarskog preduzeća Aluminij su odustale od blokade sjedišta Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine. Ponovo će blokirati magistralnu cestu M17.

Od jutarnjih sati traju protesti radnika. Nedugo poslije početka protesta, blokirali su pomenutu magistralu, što je izazvalo saobraćajnu gužvu.

Radnici 'Aluminija' blokirali M17: Industrijski gigant pred gašenjem?

Po okončanju blokade, namjeravali su da proteste nastave ispred Hrvatske demokratske zajednice u Mostaru. Protestima su prisustvovali direktor preduzeća Dražen Pandža i izvršni direktor za tehničke poslove i razvoj Boris Vican, navodi portal Bljesak.

Tokom prve blokade saobraćajnice su radnici, između ostalog, vikali "Gdje je lova? Lova je nestala?". Rok koji su dali za spas hercegovačko industrijskog giganta - do 14 sati je istekao.

Protest je uslijedio nakon što je jučer, 8. jula održani sastanak ministra industrije, energetike i rudarstva Federacije Bosne i Hercegovine Nermina Džindića i ministrice finansija Jelke Milićević Federacije Bosne i Hercegovine sa predstavnicima švicarske kompanije Glencore bio bezuspješan.

Propao sastanak za spas Aluminija: Glencore se povukao

Glencore je u petak, 5. jula platio troškove električne energije i sirovine za naredna četiri dana.

Dan ranije, 4. jula održana je sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine posvećena ovoj kompaniji. Tada je obećano da će se obezbijediti distribucija struje do kraja godine.

Poslije sjednice je održan sastanak s predstavnicima kompanije iz Dubaija koja je navodno zainteresovana za ulaganje u Aluminij.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije