Radisav Mašić: Drvoprerada i turizam su nam najveći potencijali

K. S.
Radisav Mašić: Drvoprerada i turizam su nam najveći potencijali
Seriju tekstova “Godinu dana nakon izbora”, koju portal Radiosarajevo.ba objavljuje s ciljem da javnost stekne uvid u rad novoizabranih načelnika/ca i gradonačelnika u prvoj godini mandata, nastavljamo s Općinom Foča.

Općina Foča s površinom od 1.115 kvadratnih kilometara, predstavlja jednu od teritorijalno najvećih općina u Bosni i Hercegovini. Na području ove općine živi 18.288 stanovnika, po podacima popisa stanovništva iz 2013. godine.

Načelnik Radisav Mašić (SNSD) osvojio je na lokalnim izborima 2016. godine 5.161 glas ili 44,39 posto. Njegov protukandidat Zdravko Krsmanović (SRS RS) osvojio je 4.172 glasa ili 35,89 posto, podaci su Centralne izborne komisije BiH.

Načelnik Radisav Mašić, u intervjuu za Radiosarajevo.ba, govori o realiziranim projektima, problemima sa kojima se suočava ova lokalna zajednica, saradnji sa drugim općinama i budućim planovima.

Radiosarajevo.ba: Koje sektore smatrate za najveći potencijal vaše lokalne zajednice?

Mašić: To su svakako drvoprerada, hidropotencijali i turizam.

Radiosarajevo.ba: Šta su vaši prioriteti u toku ovog mandata?

Mašić: Fokus u ovom mandatu bit će rješavanje problema vodosnabdijevanja, povećanje broja zaposlenih kao i ulaganja u infrastrukturu.

Radioasarajevo.ba: Koja su najveća konkretna postignuća za vrijeme vašeg mandata – šta je do sada urađeno?

Mašić: Izgrađen je novi primarni vodovod. Pitka voda više neće putovati, po zdravlje opasnim, cement-azbestnim cijevima, a izgradnjom dodatnog rezervoara riješen je i problem čestog nestanka vode u višim gradskim zonama. Otvoren je studentski dom. Napravili smo put za ravoj raftinga i turizma. Obnovljen je most na rijeci Drini.

Radiosarajevo.ba: Šta ste namjeravali uraditi u prvoj godini mandata a niste uspjeli? Koji su razlozi što nije urađeno?

Mašić: Nismo uspjeli otvoritii novi proizvodni pogon, a razlog tome je sporost poslovnih partnera. Nismo pronašli lokaciju za deponiju, još uvijek je tražimo.

Radiosarajevo.ba: Možete li navesti najveće probleme koje imate u općini i kako planirate ih rješavati?

Mašić: Najveći problem je nezaposlenost, a to planiramo rješavati kroz otvaranje novih pogona u drvnoj i tekstilnoj industriji. Također, problem je i komunalna deponija koja će biti riješena kada se pronađe nova lokacija.

Radiosarajevo.ba: Da li realizirate zajedničke projekte sa drugim lokalnim zajednicama u BiH? Imate li u planu takvu vrstu saradnje?

Mašić: S Općinom Foča-Ustikolina u Federaciji BiH realiziramo zajedničke projekte u infrastrukturi i poljoprivredi.

Radiosarajevo.ba: Da li su u ovom periodu na području lokalne zajednice otvorene ili obnovljene: obrazovna ustanova, sportski objekat, zdravstvena ustanova, proizvodni pogon?

Mašić: U ovom periodu otvoren je studentski dom sa 340 mjesta , otvoren je novi objekat na Pravoslavno bogoslovskom fakultetu, kupljeno je novo sanitetsko i vatrogasno vozilo, te je uređen vrtić u gradu. Završavamo veliki projekat energetske efikasnosti bolnice. Na bolnici su zamijenjeni: krov, fasada, prozori, vrata, urađena je i nova kotlovnica na pelet. Bolnica je dobila novu magnetnu rezonansu i dijalizni centar.

Godinu dana nakon izbora javnosti u Bosni i Hercegovini želi znati kakva su dostignuća u prvoj godini mandata načelnika/-ica i gradonačelnika. U tu svrhu portal Radiosarajevo.ba je na adrese svih lokalnih zajednica poslao ista pitanja. U narednim danima objavljivat ćemo pristigle odgovore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije